Vissza a Newsroom-ba
ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar

Lakáskiadások csúcsszezonja, változás a családi kedvezmény érvényesítésében | NAV-Figyelő 32. hét

14 augusztus 2023

A NAV tanácsai és iránymutatásai a lakást kiadók részére

Tekintettel arra, hogy minden év augusztus-szeptembere közé tehető a lakáskiadások csúcsszezonja, a NAV összeszedte az ezzel kapcsolatos, legfontosabb adózási tudnivalókat.

A NAV minden esetre kiemeli, hogy érdemes írásban is rögzíteni a bérleti feltételeket bérleti szerződés formájában, így a bérlőknek lesz érvényes, írásbeli lakásbérleti szerződésük, emellett pedig a havi lakbér kifizetését is érdemes dokumentálni. Erre az adóhatóság tanácsa alapján a legegyszerűbb megoldás, ha a bérlő átutalással fizet, a közleményben pedig a dátum és a bérleti díj megnevezés szerepel.

A lakáskiadáshoz nem kell feltétlenül adószámot kiváltani, hacsak a bérbeadó nem választ valamilyen adószámhoz kötött gazdálkodási formát. Ha a bérbeadó magánszemély és nem turisztikai (pl. szálláshely) céllal adja ki ingatlanját, akkor a bérbeadás főszabály szerint áfamentes.

A havi lakbérről átvételi elismervényt kell kiállítani, ami írásban rögzíti a bevételt.

A bérbeadás teljes bevételéből a jövedelem kétféle módon állapítható meg:

  • az egyik lehetőség a tételes költségelszámolás, amikor a bevételt csökkentik az igazolható költségek (közüzemi számlák, felújítási költségek) és az értékcsökkenés.
  • a másik lehetőség, hogy a teljes bevételből 10 százalék költséghányad levonásával állapítja meg jövedelmét a bérbeadó.

Mindkét opció esetén a jövedelem után negyedévenként adóelőleget kell fizetni, és az éves szja-bevallásban ingatlan-bérbeadásból származó jövedelemként kell feltüntetni. Az adó mértéke az általános SZJA-kulcsnak megfelelően: 15 százalék.

A részletszabályokról a NAV információs füzetéből lehet részletesebben tájékozódni.

Frissülő információs füzetek

Az adóhatóság továbbra is folyamatosan aktualizálja a honlapján elérhető információs füzeteket. Ezúttal, a nyári adócsomag hatályba lépése miatt került sor több tájékoztató frissítésére is, melyek:

  • A pénzügyi tranzakciós illetékről szóló információs füzet,
  • Az ingatlanértékesítésből és a vagyoni értékű jog átruházásából származó jövedelmekről szóló információs füzet,
  • Egyéni vállalkozók szja- és járulékkötelezettségéről szóló információs füzet

Az ingatlanértékesítés, vagyoni értékű jog átruházása kapcsán a tájékoztató kiemeli, hogy július 15-étől az építményi jog is az Szja törvény alapján vagyoni értékű jognak minősül, így annak átruházása is adókötelessé vált.

A pénzügyi tranzakciós illetékkel kapcsolatos tájékoztató az érintetti körnek nyújt naprakész technikai információkat, míg az egyéni vállalkozók kapcsán a családi járulékkedvezmény érvényesítésére vonatkozó szabályok törvényi szintre emelése miatt frissült a füzet.

Kedvező változások a családi kedvezmény

2023. augusztus 1-jétől kedvezően változnak a családi kedvezmény érvényesítésének szabályai a családi kedvezményre saját jogon jogosultak, illetve a rokkantsági járadékban részesülők számára.

A kedvezményt alapvetően a családi pótlékra saját jogán jogosult, valamint a rokkantsági járadékban részesülő magánszemély, illetve a vele közös háztartásban élő hozzátartozóik közül egyetlen személy érvényesítheti a felek döntése szerint.

Eddig a jogosult felek közül kizárólag az érvényesíthette az szja-bevallásban a családi kedvezményt, aki azt év közben adóelőleg-nyilatkozat alapján igénybe vette.

A változást követően azonban a családi pótlékra saját jogán jogosult gyermek (személy), a rokkantsági járadékban részesülő magánszemély, illetve a vele közös háztartásban élő hozzátartozó által év közben igénybe vett családi kedvezményt az szja-bevallásban más jogosult érvényesítheti.

Ilyen esetben fontos, hogy felmerülhet, hogy annak, aki év közben ilyen jogcímen igénybe vette a családi kedvezményt (adóelőleg-kedvezményt), azt vissza kell fizetnie.

Összességében a változás eredményeként az érintettek megváltoztathatják a kedvezményt érvényesítő személyére vonatkozó évközi döntésüket, szemben az eddigi lehetőségekkel.

Ezt első alkalommal majd a 2023. évi szja-bevallásban tehetik meg.

Adótraffipax

Baranya megyében augusztus 14. és 20. között a következők szerint kell ellenőrzésekre számítani:

  • kedden Harkányban a szálláshely-szolgáltatóknál,
  • szerdán Pécsett a Vásárcsarnokban a zöldség-gyümölcskereskedőknél,
  • csütörtökön Pécsett, a gépjárműalkatrész-kereskedőknél.

Az orfűi Happy Fisherman Camp árusai is számíthatnak az adóhatóság megjelenésére, illetve az építkezéseken a teljes vármegye területén folyamatosak lesznek az ellenőrzések.

Veszprém megyében augusztus 7. és 13. között a Balaton-parti településeken a kereskedőket és vendéglátókat ellenőrzik. Fontos, hogy a revizorok egy helyszínre akár több alkalommal is visszatérhetnek.

Nógrád megyében augusztus 14. és 18. között Balassagyarmaton várhatók ellenőrzések a település vállalkozóinál.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében augusztus hónapban Nyíregyháza Sóstógyógyfürdő területén, illetve a piacokon és közterületeken árusítóknál és szolgáltatóknál kell ellenőrzésekre számítani. Ezek mellett, az egyes fesztiválokon, rendezvényeken, turisztikai szempontból frekventált területeken is ellenőrzésekre kell számítani a hónap folyamán. Külön ellenőrzésekre számíthatnak továbbá az építőipari vállalkozások is.

ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram