Vissza a Newsroom-ba
ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar

Összefoglalóval és információs füzetekkel segíti a NAV a KATA alanyok átállását | NAV-Figyelő 30. hét

1 augusztus 2022
  1. Ismét emelkedett a jegybanki alapkamat

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának döntése alapján 2022. július 27-től a jegybanki alapkamat 100 bázisponttal emelkedett.

Az új jegybanki alapkamat mértéke: 10,75%.

A NAV honlapján elérhető pótlékkalkulátorok már az új alapkamattal is számolnak.

  1. Közzétette a NAV a 2022. augusztusra vonatkozó üzemanyagárakat

Megjelentek a NAV honlapján az augusztus hónapra vonatkozó, a fogyasztási norma szerinti üzemanyagköltség-elszámolással kapcsolatosan alkalmazható üzemanyagárak, ezek a következők:

  Ólmozatlan motorbenzin – ESZ-95 (hatósági) Piaci árszabású ólmozatlan motorbenzin Gázolaj (hatósági) Piaci árszabású gázolaj Keverék LPG autógáz

2022. augusztus

481 Ft/l 775 Ft/l 481 Ft/l 815 Ft/l 528 Ft/l 390 Ft/l
  1. Részletes tájékoztatók, gyakori kérdések és információs füzetek a KATA átalakítása kapcsán

A NAV honlapján többféleképpen tájékoztatja az adózókat a KATA átalakítása kapcsán felmerült fontos tudnivalókról, a választható adózási formákról.

Két új információs füzetet adott ki az adóhatóság: Az új KATA-ról, illetve az átalányadózásról. Ezekben a legfontosabb tudnivalók mellett példákat is találunk az adó- és járulékfizetési kötelezettségek kiszámításához. Az átalányadózás legfontosabb tudnivalóiról mi is írtunk korábbi cikkünkben, amelyet ITT lehet elolvasni.

Az információs füzetek mellett a NAV tájékoztat továbbá a kisadózó vállalkozások teendőiről is, amelyek összefoglalva a következők.

Egyéni vállalkozók esetében

    • Amennyiben a megváltozott, „új” KATA hatálya alá szeretnének tartozni, úgy ezt be kell jelenteniük 2022. szeptember 25-éig.
    • Amennyiben az átalányadózási rendszert szeretné választani a vállalkozó, úgy azt 2022. augusztus 1. és október 31. között jelentheti be, ebben az esetben szeptember 1-jei hatállyal lesz átalányadózó.
    • Amennyiben a vállalkozó semmilyen nyilatkozatot nem tesz, úgy a vállalkozói személyi jövedelemadó szabályai szerint kell adóznia.

Társas vállalkozások esetében

a KATA a továbbiakban nem választható, ehelyett az egyéni cégek, magánszemély tagokkal rendelkező betéti társaságok és közkereseti társaságok, valamint az ügyvédi irodák vagy a kisvállalati adó (KIVA) vagy a társasági adó (TAO) rendszere szerint kell, hogy adózzanak.

    • Amennyiben a KIVA szerinti adózást választja a vállalkozás, erről 2022. augusztus 31-ig kell nyilatkozni.
    • Nyilatkozat hiányában a vállalkozás a TAO rendszere alá kerül.

A NAV továbbá a leggyakrabban előforduló kérdésekre is válaszolt, így az átállással, nyilvántartásokkal, az új KATA szabályaival, adófizetéssel összefüggő kérdéseket, illetve azokhoz tartozó válaszokat is találhatunk az adóhatóság honlapján.

  1. Adótraffipax

Baranya megyében augusztus 1. és 7. között kedden Szászváron, a vendéglátóhelyeken, szerdán Szentlőrincen, a Március 15-e téri üzletekben, csütörtökön pedig Pécsett, a Verseny utcai boltokban ellenőriznek az adóhatóság munkatársai. A megyei építkezéseken az ellenőrzések továbbra is folyamatosak, továbbá számítani kell helyszíni ellenőrzésekre Kisharsányban, az Ördögkatlan Fesztiválon is.

Tolna megyében augusztus 1. és 5. között a vendéglátóhelyeken tartanak ellenőrzést a NAV munkatársai. A helyszíni ellenőrzések várható helyszínei:

  • augusztus 1, hétfő – Tolna
  • augusztus 2, kedd – Paks
  • augusztus 3, szerda – Szálka
  • augusztus 4, csütörtök – Dombóvár
  • augusztus 5, péntek – Szekszárd

Bács-Kiskun megyében az alábbi helyszíneken várhatók ellenőrzések:

  • augusztus 2, kedd – Kiskunmajsa, Szank
  • augusztus 17, szerda – Kecskemét
  • augusztus 30, kedd – Tass, Szalkszentmárton

Hajdú-Bihar megyében augusztus 2-án a szezonáliszöldség- és gyümölcskereskedők, illetve a piaci árusok számíthatnak ellenőrzésekre.

Nógrád megyében augusztus 1. és 5. között a személyszállítással foglalkozó megyei vállalkozásokat ellenőrzik majd.

ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram