Vissza a Newsroom-ba
TRANSZFERÁR ÚTMUTATÓ 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar

Transzferár ellenőrzés és gyakori kérdések, ma lejáró SZJA-bevallási határidő | NAV-Figyelő 20. hét

21 május 2024

1. Transzferár ellenőrzés

Közeledik a társasági adó bevallásának határideje, melynek része a transzferár-adatszolgáltatás is. A NAV tájékoztatót adott ki a transzferár-ellenőrzés főbb szabályairól, melyben az alábbiakról tájékoztat.

Mivel a transzfelárazás jelentős kockázatot hordoz magában, a hatóság ellenőrzési tervében 2024-ben is kiemelt helyet kaptak a kapcsolt vállalkozások és a transzferárak.

A tájékoztató szerint sarkalatos pontja az ellenőrzéseknek a kapcsolt tranzakciók helyes dokumentálása (TP-dokumentációk), valamint a társaságiadó-bevallás részeként benyújtandó transzferár-adatszolgáltatás (TP-adatszolgáltatás), melyeket az előző évvel azonos módon kell megtenni.

A 2023-as kapcsolt tranzakciók vizsgálatakor a NAV főbb irányvonalai az alábbiak:

 • a tranzakciók és a kapcsolt felek széles körű elemzése,
 • a részletes értéklánc bemutatása,
 • a kapcsolt felek részletes, funkcionális elemzése,
 • a döntési kompetencia és a pénzügyi kapacitás,
 • az összevonhatóság a szigorúbb szabályok tükrében,
 • a TP-dokumentáció összeállítása a megváltozott feltételek alapján,
 • a TP-adatszolgáltatás a TP-dokumentációval összhangban.

A fentiek ismeretében a hivatal arra kéri az adózókat, hogy a TP dokumentáció elkészítésekor legyenek különösen körültekintők, ugyanis a súlyosan hibás vagy hiányos, illetve a hiányzó transzferár-dokumentációk miatt a NAV akár ötmillió forint mulasztási bírságot is kiszabhat – dokumentumonként.

2. A transzferár-adatszolgáltatás alapjai

A NAV útmutató adott ki a transzferárral adatszolgáltatással kapcsolatban, amelyben a leggyakrabban felmerülő kérdésekre kívánt válaszolni. Az alábbiakban ebből a tájékoztatóból néhány fontos elem található.

A NAV mindenekelőtt azt emeli ki, hogy a transzferár adatszolgáltatására azon adózó kötelezett, aki:

– a társasági adó alanya,

– az adóév utolsó napján nem minősül kisvállalkozásnak (vagy mikrovállalkozásnak),

– gazdasági társaság, egyesülés, szövetkezet, európai részvénytársaság, európai szövetkezet, külföldi vállalkozó,

– nem közhasznú nonprofit gazdasági társaság, és

– az állam nem rendelkezik benne közvetlenül vagy közvetve többségi befolyással.

Amennyiben az adózó beleesik a fent említett körbe, akkor kell adatot szolgáltatnia, ha a kapcsolt vállalkozással kötött hatályos szerződése, vagy a Tao. törvény vonatkozó bekezdései alapján az adóévben teljesítés történt.

A hatóság arról is tájékoztat, hogy az NGM rendeletben találhatóak olyan ügyletek, amelyek mentesülnek az adatszolgáltatási kötelezettség alól. Ezek az ügyletek a rendeletben olvashatók

Az adatszolgáltatást az éves társaságiadó-bevallásokban (’29; ’29EUD; ’71) kell teljesíteni. Ebben jelölnie kell az adózónak, ha adatszolgáltatásra kötelezett. Az adóhatóság kiemeli, hogy az ATP lapokat ügyletenként kell kitölteni.

Az útmutató érinti tovább a 100 millió forintos mentesülési értékhatárral kapcsolatos felmerülő kérdéseket, az ügyletek TEÁOR kód besorolását, valamint sok, a gyakorlatban felmerülő speciális esethez tartalmaz információkat.

A teljes tájékoztató az adóhatóság honlapján érhető el.

3. Ma lejár a SZJA-bevallás tervezet kiegészítésének határideje

Május 21-én, azaz ma éjfélig lehet átnézni, elfogadni, módosítani és kiegészíteni a NAV által készített szja-bevallási tervezetet, tájékoztat róla a hatóság. Ezt legegyszerűbben az elektronikus azonosítással rendelkezők tehetik meg, a NAV honlapjáról elérhető webes felületen, az eSZJA portálon.

Azoknak a személyeknek, akik nem módosítanak a tervezeten – az őstermelőket, az áfás magánszemélyeket és az egyéni vállalkozókat kivéve – a kiajánlott tervezet lesz a bevallásuk május 21-ével.

Az adóhatóság arra kéri azokat az adózókat, akik postai úton kapták meg a tervezetet, hogy nézzék át a papíralapú tervezetet, illetve olvassák el a mellékelt tájékoztatót, amiben minden fontos tudnivaló megtalálható.

Akiknek visszajár a befizetett adóból, vagy fizetniük kell a bevalláskor és az 500 ezer forintot meg nem haladó szja- és szocho-fizetési kötelezettségükre részletfizetést kérnének, papír alapú bevallási tervezet esetén a melléklet személyre szabott kiegészítő nyilatkozatát kell kitölteniük és visszaküldeniük, szintén május 21-éig.

Az e-SZJA felületen elérhető bevallási tervezet is kiegészíthető a visszaigénylési adatokkal és a részletfizetési nyilatkozattal, továbbá az adó bankkártyával befizethető a felületen is.

Fontos tudni, hogy az szja és a szocho befizetésekor azadóazonosító jelet vagy adószámot az átutalás vagy csekk „közlemény” rovatában mindig fel kell tüntetniE nélkül a NAV a befizetett adó összegét csak késve tudja a befizetőhöz kapcsolni.

A tervezettel kapcsolatban felmerülő kérdésekkel, észrevételekkel, valamint általános tájékoztatás kérésével az előzetes regisztráció nélkül is ingyenesen hívható NAV Infóvonalat kereshetik az adózók, a 1819-es telefonszámon. A hatóság tájékoztatása szerint az Infóvonal májusban hosszított nyitva tartással érhető el, május 21-én 8 óra 30 perctől 20 óráig.

4. Adótraffipax

Nógrád vármegyében az alábbi helyszíneken ellenőriznek a NAV munkatársai szerűségét a távol-keleti árukat forgalmazó üzletekben.

 • május 21, kedd – Salgótarjáni járás
 • május 22, szerda – Balassagyarmati járás
 • május 23, csütörtök – Bátonyterenyei járás
 • május 24, péntek – Pásztói járás

Somogy vármegyében a május 21. és május 31. között a szezonáliszöldség- és gyümölcsértékesítőknél, a horgász-, vadász- és sportszerboltokban, valamint a vendéglátóhelyeken lehet a NAV munkatársaira számítani. Az ellenőrzések továbbá kiterjednek az online vásárlásokra és a jövedéki termékek ellenőrzésére is.

Hajdú-Bihar vármegyében a hatóság munkatársai 2024. május 21-én a vármegyei építkezéseken a szabályszerű foglalkoztatás fogják ellenőrizni.

Baranya Vármegyében május 20. és 26. között kedden Pécsett, a pizzériákat, szerdán Szigetváron és Szentlőrincen az élelmiszerboltokat, csütörtökön pedig Komlón, a piaci árusokat, valamint a vármegye területén árusító szezonáliszöldség- és gyümölcsértékesítőket ellenőrzik.

A vármegye építkezésein a hét bármely napján megjelenhetnek az ellenőrök, ezeken a helyeken a dolgozók bejelentését, és a foglalkoztatás egyéb szabályainak a betartását vizsgálják.

Komárom-Esztergom vármegyében 2024. május 21. és augusztus 31. között ellenőrzik a szezonális zöldséget és gyümölcsöt árusítókat.

TRANSZFERÁR ÚTMUTATÓ 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram