Vissza a Newsroom-ba
ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar

Közelgő SZJA határidő, fontos a pontos számlaadat-szolgáltatás | NAV-Figyelő 19. hét

13 május 2024

1. Közeleg az SZJA-határidő – hosszabban tart nyitva a NAV

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal fővárosi és vármegyei központi ügyfélszolgálatai 2024. május 13. és 21. között rendkívüli nyitvatartással várják az ügyfeleket, tekintettel a bevallási határidő közeledtére.

Az érintett ügyfélszolgálatokon a nyitvatartás a fenti időszakban a következőképpen alakul:

  • május 13. hétfő – 8:30 – 18 óráig
  • május 14. kedd – 8:30 – 16 óráig
  • május 15. szerda – 8:30 – 18 óráig
  • május 16. csütörtök – 8:30 – 16 óráig
  • május 17. péntek – 8:30 – 14 óráig
  • május 21. kedd – 8:30 – 18 óráig

A NAV továbbá arról tájékoztat, hogy a tervezetekkel kapcsolatban általános tájékoztatás előzetes regisztráció nélkül is kérhető az ingyenesen hívható NAV Infóvonalon, a 1819-es telefonszámon. Az Infóvonal 1-es menüpontja hosszított nyitvatartással elérhető, május 13. és 17. között 8 óra 30 perctől 18 óráig, május 21-én 8 óra 30 perctől 20 óráig.

Az szja 1+1 százalékának felajánlásáról, a korábbi évekhez hasonlóan, idén is lehet elektronikusan és papíron is rendelkezni egészen május 21-éig.

Emlékeztet az adóhatóság, hogy online a legegyszerűbb és leggyorsabb az szja-bevallási tervezetek átnézése, elfogadása, amit az eSZJA-oldal megújult kitöltőprogrammal támogat.

2. Egyéni vállalkozók, őstermelők, áfás magánszemélyek és az SZJA-bevallástervezetek

Május elejéig számos egyéni vállalkozó, őstermelő és áfafizetésre kötelezett magánszemély juttatta el szja-bevallását már a NAV-hoz.

A többi szja-bevallásra kötelezett egyéni vállalkozónak, őstermelőnek és áfás magánszemélynek még május 21-éig van ideje, hogy kiegészítse a NAV által elkészített bevallási tervezetet, vagy saját maga töltse ki és küldje be a 23SZJA (2353) jelű bevallást.

Az fent nevezett kör részére készített bevallási tervezet csupán egy „ajánlat”, ami nem válhat automatikusan bevallássá. Tehát ezeket a tervezeteket ki kell egészíteni a vállalkozói, az önálló, valamint az őstermelői tevékenységből származó jövedelmekkel és fizetési kötelezettségekkel, erre emlékeztet ismételten az adóhatóság.

Ha nem egészítik ki, nem módosítják az adóbevallási tervezetet, az május 21-én nem válik automatikusan személyijövedelemadó-bevallássá ebben a körben, azaz a határidő elmulasztottnak számít (ha időközben más úton bevallás benyújtása nem történik meg).

Mivel a nem kifizetőtől származó bevételek, jövedelmek, valamint az egyéni vállalkozók, a mezőgazdasági őstermelők, az áfa fizetésére kötelezett magánszemélyek tevékenységéből származó bevételek, jövedelmek nem szerepelnek teljeskörűen a NAV nyilvántartásában, azokat az adóbevallási tervezet nem tartalmazza. Ha volt ilyen bevétel, jövedelem, akkor az adóbevallási tervezetet az adózónak ki kell egészítenie annak adataival.

Ha a mezőgazdasági őstermelő e tevékenységből származó bevétele 2023-ban nem haladta meg az 1 392 000 forintot, akkor az őstermelői tevékenységéből származó bevételéből nem kell sem jövedelmet megállapítania sem bevallást beadnia.

Ha bevallási tervezetét papíralapon kapta meg, és az őstermelői tevékenységéből származó bevétele nem haladta meg az 1 392 000 forintot, akkor elegendő ezt a NAV által küldött kiegészítő nyilatkozaton jelölnie és visszaküldenie.

A papíralapú tervezeten nem lehet az adatokat módosítani, ezért a legjobb és leggyorsabb megoldás, ha az adózó ügyfélkaput nyit, és a szerkesztést, benyújtást a webes felületen végzi el (eSZJA).

Aki nem szeretne ügyfélkaput nyitni, és nem ért egyet a tervezetben szereplő adatokkal, annak a 23SZJA jelű bevallást kell benyújtania 2024. május 21-éig.

Ha az egyéni vállalkozó, az őstermelő és az áfás magánszemély május 21-éig elmulasztja a módosítást, kiegészítést, vagy saját maga nem készít, és nem nyújt be szja-bevallást, a NAV tizenöt napos határidővel felhívja a figyelmét, hogy pótolja a hiányt.

3. Hibás számlaadat-szolgáltatások – figyelmeztetések

Az érintett adózók 2024 májusában kapnak értesítést a tárhelyükre az adóhatóságtól a számlázóprogramjukból nem egyedi számlasorszámmal teljesített, és emiatt sikertelen online adatszolgáltatásokról.

Levelet csak azok kapnak, akiktől a 2024. I. negyedévi adatok alapján több hibás adatszolgáltatás érkezett, de mindenkinek érdemes felülvizsgálni a beküldött adatait.

A levél arra hívja fel a figyelmet, hogy a számlák sorszámának egyedinek kell lennie, különben az Online Számla rendszer elutasítja az adatszolgáltatást. Röviden: egy adózó nem teljesíthet azonos számlasorszámmal több adatszolgáltatást.

A számlázóprogramok többsége visszamutatja a felhasználóknak az adatszolgáltatásokkal kapcsolatos visszajelzéseket, de a felülvizsgálathoz szükséges adatok az Online Számla rendszerből közvetlenül is elérhetők.

A visszajelzések nyomán akár az alapbizonylatot is érdemes megvizsgálni, mert előfordulhat, hogy az ellentmondás valójában abban található, például a felhasználó tévesen, két különböző számlázóprogramból két azonos sorszámú számlát állított ki.

Kiemeljük, hogy a NAV által közzétett ellenőrzési terv alapján, a 2024-as évben továbbra is kiemelt figyelem irányul a pontos adatszolgáltatásokra.

4. Egyszerűsített foglalkoztatás – adózás

A NAV tájékoztatót tett közzé az egyszerűsített foglalkoztatás utáni adózásról honlapján, melyben az alábbiakról tájékoztatja az érintetetteket.

Egyszerűsített foglalkoztatásnál – alapesetben – a közterhet a munkáltatónak kell megfizetnie, munkavállalónként, a munkaviszony minden naptári napja után. Vannak azonban olyan helyzetek, amikor a munkavállalónak is keletkezik plusz kötelezettsége.

Az adóhatóság tapasztalatai azt mutatják a közlemény alapján, hogy egy munkáltató az alkalmi munkavállalók egyszerűsített foglalkoztatásakor olyan magas összegű nettó munkabért tüntetett fel – a 08’ jelű, a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adóról, járulékokról és egyéb adatokról szóló – bevallásaiban, amely a minimálbér, illetve a garantált bérminimum napibérnek megfelelő összegét többszörösen meghaladta.

Emiatt – bizonyos összeghatár fölött – megváltoznak az adózási szabályok, a munkáltató által teljesített kötelezettségek mellett a munkavállalónak személyijövedelemadó-bevallást kell beadnia a NAV-hoz.

Mikor fizeti a munkáltató a közterheket?

A munkáltatónak az egyszerűsített foglalkoztatásban álló munkavállaló számára legalább a minimálbér 85 százalékának vagy a garantált bérminimum 87 százalékának megfelelő összeget kell kifizetnie munkabérként.

A munkabér felső határát az Efo tv. csak a filmipari statisztánál határozza meg, ahol a napi nettó jövedelem maximális összege legfeljebb a tárgyhónap első napján érvényes minimálbér 12 százaléka lehet.

A munkáltató a közterhet azonban csak a mentesített keretösszegig, fizeti, melyet úgy kell kiszámítani, hogy az egyszerűsített foglalkoztatás naptári napjainak számát megszorozzuk az adóév első napján hatályos kötelező legkisebb munkabér – minimálbér, garantált bérminimum – napi összegének 130 százalékával.

Ha a kifizetett munkabér nem haladja meg ezt az összeget, akkor a munkavállalónak nincs teendője, mert ekkor – ha nincs egyéb adóköteles jövedelme – személyijövedelemadó-bevallást sem kell benyújtania.

Mikor fizeti a munkavállaló a közterheket?

Ha a munkavállaló egyszerűsített foglalkoztatásból eredő bevétele meghaladja a mentesített keretösszeget (ld. fent), akkor saját magának személyijövedelemadó-bevallást is be kell adnia. Fontos, hogy a keretösszeg feletti jövedelemből a munkáltató nem von le és vall be személyijövedelemadó-előleget!

Az szja-bevalláshoz a munkáltatónak olyan bizonylatot kell kiállítania, és a kifizetéskor átadnia, amely tartalmazza a magánszemély bevételének összegét és jogcímét. Mivel emiatt a munkáltatónak már nem kell az adóévet követő év január 31-ig összesített igazolást (’M30) kiállítania, a munkavállalónak mindenképpen meg kell őriznie a kifizetéskor kapott iratokat ahhoz, hogy szja-bevallását be tudja nyújtani a NAV-nak.

5. Adótraffipax

Baranya megyében május 13. és 19. között az alábbiak szerint ellenőriznek majd az adóhivatal munkatársai:

  • kedden Mohácson az italboltokat,
  • szerdán Pécsett, Pécs Plaza üzleteit,
  • pénteken Pécsett, a vitamin- és étrendkiegészítő boltokat

Ellenőrzésekre kell számítaniuk a szezonáliszöldség- és gyümölcskereskedőknek is az elkövetkező időszakokban, valamint az eddig megszokottak alapján a vármegyei ipari parkokban is megjelenhetnek a NAV ellenőrei.

Bács-Kiskun megyében

  • május 15-én Szabadszálláson és Izsákon,
  • május 23-án Nemesnádudvaron, Hajóson és Császártöltésen
  • május 27. és június 14. között pedig a megyében a távol-keleti termékeket árusítóknál

ellenőriznek majd a NAV ellenőrei. Továbbá, a megyei szoláriumok, valamint egyéb, fizikai-közérzetjavító szolgáltatók is számíthatnak egész májusban ellenőrzésekre.

Hajdú-Bihar megyében május 15-én a vármegyei építkezéseken kell ellenőrzésekre számítani.

Nógrád megyében május 13. és 17. között az alábbi helyszíneken ellenőrzik a NAV munkatársai a fagylaltozókat:

  • május 13, hétfő – Balassagyarmati járás
  • május 14, kedd – Pásztói járás
  • május 15, szerda – Salgótarjáni járás
  • május 16, csütörtök – Rétsági járás
  • május 17, péntek – Szécsényi járás

Somogy megyében az elkövetkező héten a szezonáliszöldség- és gyümölcskereskedők, palántákat értékesítők, az építkezések és a vendéglátóhelyek számíthatnak az adóhatóság munkatársaira. Mindezek mellett, a NAV folyamatosan figyeli, és ellenőrzi az online piactereket, illetve a jövedéki termékeket is.

Zala megyében május 13. és június 10. között a szezonáliszöldség- és gyümölcskereskedőknél, a palántákat értékesítőknél, valamint a megyei építkezéseken kell ellenőrzésekre számítani.

Komárom-Esztergom megyében május 13. és 17. között a hentesüzletek lesznek az ellenőrzések fókuszában.

Tolna megyében május 13. és 17. között a piacokon, valamint a közterületen értékesítőknél ellenőriz az adóhatóság az alábbi helyszíneken:

  • május 13, hétfő – Dunaföldvár
  • május 14, kedd – Szekszárd
  • május 15, szerda – Tamási
  • május 16, csütörtök – Tolna
  • május 17, péntek – Paks

Fejér megyében május 10. és 31. között a szezonáliszöldség- és gyümölcsárusítók lesznek az ellenőrzések célkeresztjében.

A NAV Dél-budapesti illetőségi területén szintén a szezonzöldség- és gyümölcsárusok számíthatnak ellenőrzésekre május hónaptól. Emellett, a régió székhelyszolgáltatói által biztosított címekre bejelentkezett adózókat ellenőrzik 2024 júniusától. Vizsgálatra számíthatnak még a kiemelt adójogi kockázatú vállalkozások közül azok, amelyek elmulasztották bevallási kötelezettségüket vagy a bevallásaik nincsenek összhangban az adóhatósági rendszeradatokkal.

ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram