Vissza a Newsroom-ba
ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar

10% alatti jegybanki alapkamat, vámeljárást érintő változások | NAV-Figyelő 9. hét

4 március 2024

1. Ismét csökkent a jegybanki alapkamat mértéke

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának február 27-i döntése alapján 2024. február 28-i hatállyal a jegybanki alapkamat 10,00%-ról 100 bázisponttal csökkent, így annak mértékét a testület 9%-ban határozta meg.

Az adóhatóság kiemeli, hogy a honlapján elérhető kalkulátorokat ennek megfelelően frissítette.

2. Az ingyenes támogatások kiegészítő mellékletben történő feltüntetése – újabb változás

A NAV közleményében tájékoztat arról, hogy a február 8-i kormányrendeletet, amely a számvitelről szóló törvény egyes rendelkezéseit volt hivatott módosítani, egy későbbi rendelet hatályon kívül helyezte, így a 18/2024 (II.8.) Korm. rendeletet nem kell alkalmazni.

A 34/2024 (II.26.) Korm.rendelet (azaz az újabb rendelet) e mellett arról is rendelkezik, hogy a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény (a továbbiakban: Sztv.)177. § (106) bekezdésétől eltérően az Sztv. 94/B. §-át – mely szerint a vállalkozó a kiegészítő mellékletében bemutatja a környezetvédelemi, sport, egészségügyi, szociális, kulturális és oktatási területen közérdekű célból, közhasznú tevékenységet végző civil szervezetnek ellentételezés nélkül az üzleti évben nyújtott pénzbeli és természetbeni juttatásokat – először csak a 2024. évben induló üzleti évre kell alkalmazni, azaz a 2023. üzleti évre vonatkozó beszámoló-készítés során azt még nem kell alkalmazni.

3. Üzemszünet március 3-án, vasárnap – EFO bejelentések

Karbantartás miatt 2024. március 3-án, vasárnap a NAV egyes szolgáltatásai nem voltak elérhetők, erre tekintettel az adóhatóság arról tájékoztatja az egyszerűsített foglalkoztatásban érintett adózókat, hogy a 2024. március 3-ai kezdetű, egyszerűsített foglalkoztatással kapcsolatos bejelentések az „Igazolási kérelemmel benyújtott bejelentés” nyilatkozat jelölésével (23. pótlap 6. rovat) 2024. március 4-én (hétfő) éjfélig utólagosan benyújthatók.

4. A helyi közlekedésben is használt vármegye- és országbérletek adózása

2024. március 1-től a Budapest közigazgatási határain belül közlekedő összes állami vagy fővárosi üzemeltetésű járaton elfogadják a vármegye- és országbérleteket (így tehát a BKK járatain is).

A munkába járáshoz használt vármegye- és országbérlet árának megtérítése továbbra sem jár adókötelezettséggel a munkavállaló és a munkáltató számára, vagyis adómentes, függetlenül attól, hogy az adott bérlet a budapesti helyi közösségi közlekedés igénybevételére is alkalmas, amelyre egyébként nem terjedne ki a munkáltató térítési kötelezettsége.

Az adóhatóság azonban kiemeli, hogy az adómentesség feltétele továbbra is az, hogy a munkába járás, amihez a bérletet használják, megfeleljen a munkába járásról szóló kormányrendeletben meghatározottaknak (közigazgatási határon kívülről, vagy egyes kivételes esetekben azon belülről).

A hivatkozott kormányrendelet (39/2010 (II.26.)) szerint a munkába járás fogalma a következő:

aa) a közigazgatási határon kívülről a lakóhely vagy tartózkodási hely, valamint a munkavégzés helye között munkavégzési célból történő helyközi (távolsági) utazással, illetve átutazás céljából helyi közösségi közlekedéssel megvalósuló napi munkába járás és hazautazás, továbbá

ab) a közigazgatási határon belül, a lakóhely vagy tartózkodási hely, valamint a munkavégzés helye között munkavégzési célból történő napi munkába járás és hazautazás is, amennyiben a munkavállaló a munkavégzés helyét – annak földrajzi elhelyezkedése miatt – sem helyi, sem helyközi közösségi közlekedéssel nem tudja elérni, vagy olyan helyi közösségi közlekedési eszközzel tudja elérni, amelynek közlekedési útvonalát kifejezetten a település külterületén lévő munkáltató elérhetőségének biztosítása miatt létesítették, vagy módosították”.

5. Vám – március 1-jével papírmentes T2L és T2L/F igazolásokkal indul a PoUS

A NAV közleményében tájékoztatja az adózókat, hogy 2024. március 1-jén az Uniós Vámkódexben előírt elektronikus rendszerek kifejlesztésére és telepítésére vonatkozó munkaprogram újabb mérföldkőhöz érkezett: az Európai Bizottság elindítja a T2L- és T2L/F-igazolások tárolására, kezelésére és visszakeresésére szolgáló új transzeurópai rendszert, a PoUS-t (Proof of Union Status).

Fontos, hogy a PoUS-rendszer indulásával az igazolások kérelmezésének menete megváltozott: a vámhatóság a T2L és T2L/F igazolások záradékolását vagy nyilvántartásba vételét papíralapon már nem, kizárólag a PoUS-rendszerbe rögzített kérelmek alapján, elektronikusan végezheti el.

Szintén változott az igazolások felhasználása: a PoUS-rendszerben elektronikusan nyilvántartásba vett igazolásokhoz tartozó áruk érkezése esetén a PoUS-rendszerben rögzíthető a vám elé állításról szóló értesítés. Az értesítés alapján a vámhatóság szintén a PoUS-rendszerben dönt az igazolás felhasználásáról. Természetesen, a papíralapon kiállított igazolások érvényességi időn belül továbbra is felhasználhatók.

A PoUS-rendszer biztosítja mind a vámhatóság, mind a kérelmező számára a T2L és T2L/F igazolások teljes életciklusának és aktuális állapotának nyomon követését a kérelem tervezetének elkészítésétől egészen az igazolás felhasználásáig. Az igazolás nyilvántartásba vételére, vagy felhasználására vonatkozó kérelemmel kapcsolatos döntéseiről (nyilvántartásba vétel, felhasználás, okmánybekérés) a vámhatóság szintén a PoUS-rendszerben tudja értesíteni a kérelmezőt.

Az Európai Bizottság más transzeurópai rendszereihez hasonlóan (mint a CDMS, a REX vagy az INF) a PoUS-rendszer is a Gazdálkodói Portálon (https://customs.ec.europa.eu/gtp/) érhető el az UUM&DS felhasználó és jogosultságkezelő eszköz segítségével. Ha a PoUS-rendszert vámjogi képviselő kezeli, akkor azt az UJEGYKE-adatlap 2024. március 1-jétől érvényes verziójában, az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban (ONYA) kell bejelenteni.

A PoUS-rendszer grafikus felülete intuitív, a kérelmek rögzítését számos felugró magyarázat könnyíti meg, ezért az Európai Bizottság külön felhasználói útmutatót nem biztosít hozzá.

A PoUS-rendszer saját felületén jelzi a rögzítés sikerességét, amely az igazolás záradékolását eredményezi. Ebből a kérelmezőnek kötelezettség nem származik, az igazolás annak érvényességi idején belül szükség szerint felhasználható. A sikertelen bejelentés okait a rendszer közli a felhasználóval.

A Gazdálkodói Portál elérhetőségét az Európai Bizottság folyamatosan biztosítja, ezért nincs elérhetetlenség esetére vonatkozó üzemszüneti eljárás.

6. Frissülő információs füzetek

A NAV az elmúlt hét során a következő elnevezésű kiadványait aktualizálta, így azokban már a 2024-ben hatályos szabályok és tudnivalók olvashatók:

  • A mezőgazdasági őstermelő adózása (6. sz. információs füzet)
  • Az adóhatósági igazolások (22. sz. információs füzet)
  • Bevallási, adófizetési információk (24. sz. információs füzet)
  • A NAV Infóvonal (33. sz. információs füzet)
  • A háztartási munka (47. sz. információs füzet)
  • A jövedéki adó visszaigénylésének szabályai (83. sz. információs füzet

7. Adótraffipax

Baranya megyében március 4. és 10. között

  • kedden Pécsett, a Király utcai és Széchenyi téri vendéglátóhelyeket,
  • csütörtökön Komlón a piaci árusokat,
  • pénteken, a nemzetközi nőnapon pedig a vármegye egész területén a virágkereskedőket ellenőrzik.

A kezelőszemélyzet nélküli automaták ellenőrzése továbbra is folyamatos, miképpen a vármegye ipari parkjaiban, és nagykereskedelmi bázisain is lehet továbbra is ellenőrzésekre számítani.

Budapest:

  • a Kelet-budapesti Adó- és Vámigazgatóság március 7-8-án a virág- és ajándékárusokat ellenőrzi majd illetékességei területén.
  • az Észak-budapesti Adó- és Vámigazgatóság március 4. és 8. között a virágkereskedőket ellenőrzi majd illetékességei területén.
  • a Dél-budapesti Adó- és Vámigazgatóság munkatársai szintén a virágkereskedőket ellenőrzik majd március 4. és 8. között az ajándékkereskedők, illetve a szállás- és vendéglátóhelyek mellett.

 Borsod-Abaúj-Zemplén megyében március 6. és 8. között a virágárusokat ellenőrzik a nőnaphoz kapcsolódóan, míg március 8. és 10. között a miskolci Kocsonyafesztiválon értékesítők számíthatnak ellenőrzésekre.

Bács-Kiskun megyében:

  • március 4. és 8. között a vámegyében a virág-, ajándék-, illatszer-, óra-, ékszer- és mobiltelefon szaküzletekben,
  • március 13-án, szerdán Kunbaján, Bácsalmáson és Bácsdobokon,
  • március 19-én, kedden Kunszentmiklóson és Kunadacson
  • március 25. és 31. között az édesség- és húsboltokban kell ellenőrzésekre számítani.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében március 4. és 8. között a virág- és ajándéküzletekben, míg március 18. és 28. között az édesség- és húsboltokban ellenőriznek majd a hatóság munkatársai.

Hajdú-Bihar megyében 2024. március 6. és 8. között a nőnaphoz kapcsolódóan a virág-, illatszer-, édesség- és ajándéktárgy-árusítók számíthatnak ellenőrzésekre, míg az építkezéseken az adóhatóság megjelenésére továbbra is bármikor lehet számítani.

Heves megyében 2024. márciusában a vármegye teljes területén a számítástechnikai és telekommunikációs üzleteket ellenőrzik majd a NAV munkatársai. 

Tolna megyében március 4. és 8. között a pékségek és pékáruüzletek számíthatnak ellenőrzésekre az alábbi helyszíneken:

  • március 4, hétfő – Tolna, Fadd
  • március 5, kedd – Paks
  • március 6, szerda – Szekszárd
  • március 7, csütörtök – Tamási
  • március 8, péntek – Bátaszék

Somogy megyében március 8-án, pénteken, a nőnaphoz kapcsolódóan a virág-, édesség- és ajándékboltokban ellenőriznek majd a NAV munkatársai. Az ellenőrzések kiterjednek az online vásárlásokra, illetve a kezelőszemélyzet nélküli automataberendezésekre, jövedéki termékekre is, valamint az építkezéseken is folyamatosan az ellenőrzések.

Vas megyében március 4. és 8. között a csokoládét, virágot, ékszert, illetve ajándéktárgyakat árusító adózókat ellenőrzik a NAV munkatársai.

Nógrád megyében március 4. és 8. között az alábbi járásokban ellenőrzik majd a virág- és dísznövénykereskedőket:

  • március 4, hétfő – Balassagyarmati járás
  • március 5, kedd – Pásztói járás
  • március 6, szerda – Szécsényi járás
  • március 7, csütörtök – Salgótarjáni járás
  • március 8, péntek – Bátonyterenyei járás

Zala megyében március 4. és 8. között a virág-, ajándék-, ékszer-, fehérnemű- és édességárusokat ellenőrzik az adóhatóság munkatársai.

ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram