Vissza a Newsroom-ba
ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar

A NAV válaszai az idei Nemzeti Adókonzultáción érkezett kérdésekre, információs füzetek, adventi ellenőrzések | NAV-Figyelő 49. hét

11 december 2023

1. A NAV válaszai az idei Nemzeti Adókonzultáción érkezett kérdésekre

Meddig marad használatban a kézi számlatömb, számlalap? 

A hatóság válasza röviden: Jelenleg nincs tervben a kézi számlázás teljes megszüntetése.

Az Európai Bizottság által még tárgyalás alatt álló javaslatcsomag fontos részét képezi, hogy 2028-tól bizonyos ügylettípusokban, különösen az adatszolgáltatási kötelezettség alá eső közösségi és belföldi ügyletek esetében kötelezővé váljon az elektronikus számlázás. Ennek eredményeként a hagyományos, kézi számlatömbök és számlalapok használata jelentősen visszaszorulhat.

A papíralapú vagy digitális könyvelésé a jövő? Kell-e az adatbázisból átvett számlákat nyomtatni, kontírozni, azonosítóval ellátni?

Ha az adatszolgáltatások adatainak Online Számla rendszerből történő lekérdezésére irányult a kérdés, úgy a válasz az, hogy nincs kötelezettség a számlaadatok – azok ugyanis nem a számlák – kinyomtatására, kontírozására, azonosítóval történő ellátására.

A kérdéssel összefüggésben fontos utalni azonban arra, hogy az online számlaadat-szolgáltatás kizárólag a számla és a nyugta adóigazgatási azonosításáról, valamint az elektronikus formában megőrzött számlák adóhatósági ellenőrzéséről szóló 23/2014. (VI. 30.) NGM rendelet 2021. január 4-től hatályos 13/C. §-ában rögzített esetben azonos a számlával (úgynevezett NAVXML). Ekkor pedig a számviteli bizonylatokkal kapcsolatos előírásokat a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény rendelkezései határozzák meg.”

A zöldadó ellenőrzésére vonatkozó készség is megvan? Hibás adatszolgáltatás esetén rögtön büntetnek?

A kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerhez kapcsolódóan fizetendő díjat a MOHU szedi, az adatszolgáltatást a kötelezetteknek az Országos Hulladékgazdálkodási Hatósághoz kell beküldeniük, a hatósági jogköröket a Pest Vármegyei Kormányhivatal gyakorolja. Így az adóhatóság nem rendelkezik hatáskörrel ezzel kapcsolatban.

A szén-dioxid-kvótához és a kibocsátott mennyiséghez kapcsolódóan továbbra is a NAV az illetékes hatóság. Téves adatszolgáltatás esetén a hatóság mérlegeli a körülményeket és az eltérés mértékével arányos fellépés formájában kezdeményezi az adatszolgáltatás javítását.

Várható-e az egyes NAV-igazgatóságok kommunikációjának egységesítése például a cégkapus levelezések esetén, például az egységes tárgymegjelölés?

A NAV az elektronikus küldeményei könnyű és átlátható kezeléséhez ügyfelei számára kialakította az úgynevezett ügykatalógust, hogy azokat a címzettek gyorsan, már a dokumentumok típusa alapján átláthassák és rendszerezhessék. A NAV ügyféli tárhelyre kihelyezett elektronikus küldeményei ugyanis megnevezésükben az ügyfél adóazonosító száma mellett tartalmazzák a dokumentum típusát és leírását is. Az ügykatalógus a dokumentum típusa mezőben szereplő bejegyzések katalógusa, és az itt feltüntetett dokumentumtípusok alapján a cégkapura érkező küldemények címkézhetők, vagyis megfelelő beállításokkal az ügyfelek a küldeményeket azok megnyitása, letöltése nélkül kategorizálhatják, és ügyelosztási szabályokat rendelhetnek az egyes címkékhez.”

Az erről szóló tájékoztató az alábbi néven érhető el:

Tájékoztatás a Cégkapu tárhellyel rendelkező ügyfelek részére a NAV által küldött elektronikus küldemények dokumentum típusaival összefüggésben.

2. Információs füzetek

A NAV az alábbi tájékoztató anyagokat frissítette az elmúlt héten:

  • Szja adóalap-kedvezmények
  • Egyéni vállalkozók szja- és járulékkötelezettsége
  • Jövedéki adó fajtakódok 2024. január 1-től
  • december hónapra vonatkozó, fémkereskedelmi engedélyköteles anyagok piaci értéke

3. Adótraffipax

Bács-Kiskun megyében a decemberi időszakban kitelepüléseken, piacokon és a bevásárlóközpontokban, az ünnepekhez köthető szezonális termékek és népszerű ajándékok árusítóinál, vendéglátóknál és szolgáltatóknál ellenőriznek, hétvégi napokon is. Ezen kívül alábbiakra helyszíneken is ellenőriznek:

  • december 11. (hétfő): Kiskőrös,
  • december 14. (csütörtök): Soltvadkert és Kiskunmajsa,
  • december 19. (kedd) Kiskunfélegyháza

Baranya megyében december 11. és 17. között:

  • kedden Pécsett az autószerelőket,
  • szerdán Szászváron és Mágocson a vendéglátóhelyeket,
  • csütörtökön Szigetváron, a József Attila utcai üzleteket és vendéglátóhelyeket ellenőrzi a NAV.

Ezen felül a közterületen, adventi vásárokon, piacokon és bevásárlóközpontokban az ünnepekhez köthető szezonális termékeket árusítóknál és vendéglátóknál, valamint az ipari parkokban és nagykereskedelmi bázisokon a hét bármelynapján megjelenhetnek a hivatal munkatársai.

Békés megyében a tűzijátékárusokat ellenőrzik december 27. és 29. között, de máshol is lehetnek ellenőrzések.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye: december 11. és 22. között a nagyobb bevásárlóközpontoknál, piacokon adventi, ünnepi termékeket, karácsonyi ajándékokat, fenyőfákat árusítóknál számíthatnak ellenőrzésre.

Veszprém megyében december 11. és 22. között a piacokon, adventi vásárokban, alkalmi kitelepüléseken, valamint a fenyőfa-kereskedőknél ellenőriznek az adóhatóság munkatársai.

Komárom-Esztergom megyében december 2. és 31. között főleg az adventi vásárokon, kitelepüléseken, piacokon és üzletekben az ünnepekhez (mikulás, advent, karácsony, szilveszter) kapcsolódó szezonális termékeket árusítókat, valamint a vendéglátókat és a szolgáltatókat ellenőrzik.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében a következő két hétben Jászberény területén várhatók fokozott ellenőrzések.

Zala megyében december 11. és 13. között Letenyén várhatók ellenőrzések.

Az egész hónapban ellenőrzik azokat az adózókat is, akiknél az elmúlt három évben nem volt helyszíni ellenőrzés. Emellett, az adventi vásárokon, kitelepüléseken és piacokon az ünnepekhez köthető szezonális termékek árusítóit is ellenőrzik majd.

Nógrád megyében a játék, dísztárgy- és szaloncukorárusoknál, továbbá a közterületeken és karácsonyi vásárokban árusítóknál lesznek a hét során ellenőrzések, az alábbiak szerint:

  • december 11. (hétfő)                   Salgótarjáni járás,
  • december 12. (kedd)                   Pásztói járás,
  • december 13. (szerda)                Szécsényi járás,
  • december 14. (csütörtök)            Balassagyarmati járás,
  • december 15. (péntek)                Bátonyterenyei járás.

A következő hetekben az alábbi helyeken is ellenőriznek. December 18. és 22. között:

  • december 18. (hétfő)                   Pásztói járás,
  • december 19. (kedd)                   Balassagyarmati járás,
  • december 20. (szerda)                Bátonyterenyei járás,
  • december 21. (csütörtök)            Szécsényi járás,
  • december 22. (péntek)                Salgótarjáni járás.

December 27. és 29. között elsősorban a tűzijáték- és szilveszteri kellékeket árusítókat ellenőrzik:

  • december 27. (szerda)                Pásztói járás,
  • december 28. (csütörtök)            Rétsági járás,
  • december 29. (péntek)                Szécsényi járás.

Tolna megyében a decemberi hónapban az adventi vásárokon, kitelepüléseken, piacokon, bevásárló központokban és üzletekben az ünnepekhez köthető szezonális terméket árusítókat, vendéglátókat és a fenyőfaárusokat ellenőrzik. Az alábbi helyszíneken számíthatunk ellenőrzésre:

  • december 12. (kedd): Bonyhád,
  • december 14. (csütörtök): Dombóvár,
  • december 19. (kedd) Paks,
  • december 21. (csütörtök) Szekszárd

Vas megyében 2023. december 11. és 17. között várhatók ellenőrzések Kőszegen. A közzétett információ nem zárja ki, hogy máshol is lehetnek ellenőrzések.

ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram