Vissza a Newsroom-ba
ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar

Októberben alkalmazható üzemanyagárak, határidő a civil szervezeteknek | NAV-Figyelő 39. hét

2 október 2023

1. Közzétette a NAV a 2023. októberre vonatkozó üzemanyagárakat

A NAV a Hivatalos Értesítőben közleményében közzétette az október hónapra vonatkozó, a fogyasztási norma szerinti üzemanyagköltség-elszámolással kapcsolatosan alkalmazható üzemanyagárak, ezek a következők.

  Unleaded motor gasoline Gas oil Mix LPG car gas CNC autogas
October 2023 HUF 647/l HUF 661/l HUF 697/l 318/l 820/kg

2. Ma (október 2.) lejár a határidő az SZJA 1% regisztrációhoz szükséges adatlap benyújtására

A NAV honlapján elérhető a 23EGYREG jelű adatlap, amelyet azoknak a civil szervezeteknek kell beadniuk, akik 2024-től igényt tartanak magánszemélyek 1%-os felajánlására, és korábban még nem regisztráltak.

Az adatlapot 2023. október 2-ig elektronikusan kell a NAV-hoz benyújtani, ha a szervezet a regisztráció évét követő évtől, azaz 2024-től igényt tart magánszemélyek 1%-os felajánlására.

Az előzetes regisztráció a civil kedvezményezetté válás feltétele, tehát az adatlap benyújtása nélkül a szervezet nem részesülhet 1%-os felajánlásokban.

A regisztráció visszavonásig érvényes, ezért annak a szervezetnek, aki már regisztrált civil kedvezményezett, nem kell újra benyújtania EGYREG-adatlapot, így a határidő most elsősorban a még nem regisztráltakat érinti.

Az adatlap október 2-ai benyújtási határideje jogvesztő, elmulasztásával a regisztráció nem vehető figyelembe, még akkor sem, ha a szervezet igazolást nyújt be vagy méltányossági kérelmet terjeszt elő.

Az adatlaphoz mellékelni kell a kitöltési útmutatóban részletezett nyilatkozatokat, okiratokat és igazolást.

3. Információs füzetek

A NAV közzétette összefoglaló tájékoztatóját (85. információs füzet) a kisüzemi bortermelők tevékenységére vonatkozóan, amelyben a legfontosabb adózási tudnivalókat foglalják össze.

Emellett még két, jövedéki adót érintő tájékoztató anyagot frissített az adóhatóság a következő témákban:

  • Párlat előállítása bérfőzéssel, szeszfőzdében
  • Egyszerűsített adóraktári tevékenység

4. Adótraffipax

Baranya megyében október 2. és 8. között kedden Pécsett, az Árkád bevásárlóközpont vendéglátóhelyeit, csütörtökön Harkányban a piaci árusokat, pénteken pedig a pécsi kávézókat ellenőrzik. Számítani lehet az adóhatóság ellenőreire a Villányi Vörösbor Fesztiválon is, ahol az ottani árusokat ellenőrizhetik.

A vármegye ipari parkjaiban és nagykereskedelmi bázisain a hét bármely napján megjelenhetnek a hivatal munkatársai, ahol a dolgozók bejelentését, és a foglalkoztatás egyéb szabályainak a betartását ellenőrzik.

kelet-Budapesti igazgatóság október 5. és 15. között a DiningCity Országos Étteremhéten az éttermeket és vendéglátóhelyeket ellenőrzi majd.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében október hónapban a megye területén lévő Tüzép telepeket, az építőipari-, építőanyag-kereskedelmi tevékenységet folytató vállalkozásokat és a jövedéki kiskereskedőket ellenőrzik majd a NAV munkatársai. A megyei építkezéseken pedig az ellenőrzések folyamatosak lesznek.

 Nógrád megyében október 2. és 6. között a gépjárműalkatrész-kiskereskedők számíthatnak ellenőrzésekre az alábbi helyszíneken:

  • október 2, hétfő – Szécsényi járás
  • október 3, kedd – Rétsági járás
  • október 4, szerda – Salgótarjáni járás
  • október 5, csütörtök – Balassagyarmati járás
  • október 6, péntek – Pásztói járás

Somogy megyében október 2. és 16. között a jövedéki kiskereskedők, az üzemeltetett automaták és az építkezések ellenőrzését tervezi a hivatal.

Tolna megyében október 2. és 6. között az élelmiszerboltokat ellenőrzik majd az adóhatóság munkatársai az alábbi helyszíneken:

  • október 2, hétfő – Medina
  • október 3, kedd – Dombóvár
  • október 4, szerda – Iregszemcse
  • október 5, csütörtök – Györköny
  • október 6, péntek – Paks
ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram