Vissza a Newsroom-ba
ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar

Frissülő információs füzetek, nyár végi ellenőrzések | NAV-Figyelő 31. hét

7 augusztus 2023

1. Frissített információs füzetek

Az adóhatóság, többek között a nyári adócsomag most hatályba lépő változásai miatt frissítette az alábbi információs füzeteket. A törvényi szintre emelkedő szabályok egy jelentős része már korábban is hatályos volt, amelyet a veszélyhelyzetre tekintettel eddig kormányrendeleti formában hirdettek ki.

Az érintett információs füzetek:

  • A mezőgazdasági őstermelők adózásáról szóló tájékoztató
  • Az SZJA adóalap-kedvezményekről szóló tájékoztató
  • A kisadózó vállalkozók tételes adójáról (KATA) szóló tájékoztató
  • Az öröklési illetékről szóló tájékoztató

Az ajándékozási illetékről szóló tájékoztató

2. Nemsokára esedékes az idei gépjármű adó második részlete

A NAV tájékoztat, hogy július 15-től a mezőgazdasági őstermelők a tevékenységéhez használt eszközök értékesítéséből származó bevételt az igazolt költségeken és az értékcsökkenési leíráson túl – bizonyos feltételekkel és megkötésekkel – a vásárolt tárgyi eszközök beruházási költségeivel is csökkenthetik.

A kedvező szabályok a 2022. január 1. után eladott eszközökre is vonatkoznak már.

A tájékoztató általánosságban kiemeli, hogy az őstermelői tevékenységhez használt ún. üzemi célú eszközök, (ilyen lehet például egy traktor vagy egy istálló) hasznosítása vagy eladása 2022. január 1. óta már nem számít kiegészítő őstermelői tevékenységnek, ami a következőkkel jár. A fentiekből származó bevételt ezért nem az őstermelői bevételek között kell figyelembe venni, illetve a jövedelmet és a fizetendő adót az ingó, vagy az ingatlan átruházásából származó jövedelem általános, Szja tv. szabályai szerint kell kiszámítani.

Az új szabályok alapján az őstermelő a tevékenységéhez használt, kizárólag üzemi célú tárgyi eszköz értékesítéséből származó bevételből akkor vonhatja le az értékcsökkenési leírást, továbbá az igazolt költségeket (vagyis a megszerzésre fordított összeget – például vételár – és az értéknövelő beruházásokat), ha azokat korábban az őstermelői tevékenységből származó bevételével szemben még nem számolta el költségként.

A fenti leírt eszközök esetén az eladásakor kapott bevétel tovább csökkenthető az olyan, az őstermelői tevékenységhez használt, kizárólag üzemi célt szolgáló tárgyi eszközöknek a beruházási költségével, amit az őstermelő még nem számolt el értékcsökkenési leírásként.

Ennek a feltétele, hogy az eszközöket az őstermelő a tárgyévben, illetve a tárgyévet követő évben az adóbevallás benyújtásáig, de legfeljebb a bevallási határidőig szerzi meg. Az őstermelőnek a tárgyi eszközök nyilvántartásában rögzítenie kell, hogy a tárgyi eszköz értékesítéséből származó bevételt melyik tárgyi eszköz beruházási költségével csökkenti.

A beruházási költségnek azt a részét, ami meghaladja az átruházásból származó bevételt, a fentieken túl az őstermelő értékcsökkenési leírásként elszámolhatja.

Az őstermelő a 2022. január 1. után értékesített tárgyi eszközök eladásából származó bevételt is csökkentheti a vásárolt tárgyi eszközök beruházási költségével.

Az új rendelkezések alapján a 2022-ben értékesített, kizárólag üzemi célú tárgyi eszközök eladása miatt a 22SZJA-bevallásban feltüntetett, ingó átruházásából származó jövedelem után megfizetett adó a bevallás önellenőrzésével visszaigényelhető.

3. Adótraffipax

Baranya megyében augusztus 7. és 13. között a következő helyszíneken kell ellenrőzésekre számítani:

  • hétfőn a beremendi strand büféiben,
  • kedden Pécsváradon, a Rákóczi úti üzletekben,
  • szerdán Pécsett, a palacsintázókban.

Az ellenőrök megjelenésére kell számítaniuk továbbá a Siklósi Várfesztiválon árusítóknak is.

Tolna megyében augusztus 7. és 18. között a következő helyszíneken számíthatnak ellenőrzésekre a turizmusfejlesztési hozzájárulás fizetésére kötelezett adózók, illetve az építkezéseken dolgozók és építőanyag-kereskedők:

  • augusztus 7, hétfő – Dombóvár
  • augusztus 9, szerda – Bonyhád
  • augusztus 11, péntek – Szekszárd
  • augusztus 15, kedd – Paks
  • augusztus 17, csütörtök – Tamási
  • augusztus 18, péntek – Bátaszék

Hajdú-Bihar megyében augusztus 7. és 10. között a fagylaltárusokat ellenőrzik majd, valamint a megyei építkezéseken kell még a revizorokra számítani.

Bács-Kiskun megyében augusztus 8-án Dunapatajon és a Szelidi-tónál, míg augusztus 21. és szeptember 10. között az iskolakezdéshez kapcsolódóan a papír-írószerboltokban, gyermekruha-üzletekben és táskaboltokban ellenőriznek majd.

Vas megyében augusztus 7. és 31. között a számítástechnikai üzletek, papír-írószerboltok és ruházati termékeket árusító kereskedők számíthatnak ellenőrzésekre.

ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram