Vissza a Newsroom-ba
ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar

Februári üzemanyagárak és SZJA-kedvezmények | NAV-Figyelő 4. hét

30 január 2023

Tájékoztatók az egyes, elérhető SZJA kedvezményekről

A NAV tájékoztatókat tett közzé az elérhető adóalap-kedvezményekről.  Az egyes, elérhető tájékoztatókban kiemelik, hogy az egyes kedvezmények az alábbi sorrendben érvényesíthetők:

  1. Négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye
  2. 25 év alatti fiatalok kedvezménye
  3. 30 év alatti anyák kedvezménye
  4. Személyi kedvezmény
  5. Első házasok kedvezménye
  6. Családi kedvezmény
  7. Családi járulékkedvezmény

négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye (NÉTAK) kapcsán az adóhatóság ismerteti, hogy az jogosult a kedvezményre, aki legalább 4 vér szerinti vagy örökbefogadott gyermeke után családi pótlékra jogosult vagy, ha már nem jogosult, legalább 12 évig az volt, illetve, ha a családi pótlékra jogosultság a gyermek halála miatt szűnt meg. Szintén a fentieknek megfelelő gyermeknek kell tekinteni, aki szociális intézményben kap ellátást fogyatékossága miatt, emiatt nem részesül az anya családi pótlékban, azonban a többi gyermek utáni juttatás során ezt figyelembe veszik.

A NÉTAK-ot nem veheti igénybe, aki ugyan négy gyermek édesanyja, de ezek közül az egyik 10 éves korában, egy válást követően az édesapjához került, mivel így nem teljesül a 12 éves kitétel. Hasonló a helyzet az ún. „mozaik családokban”, azaz, ha második férjével az anya közösen nevel ugyan 4 gyermeket, de ezek közül kettő a férj korábbi kapcsolatából származik. Utóbbi alól kivétel, ha a nő örökbe fogadja a gyermekeket.

A NÉTAK-ra való jogosultság esetén az anyának nem kell az Szja tv. szerinti személyi jövedelemadót fizetnie, a kedvezménynek nincs felső határa.

25 éven aluli fiatalok kedvezményét valamennyi, 25. életévét be nem töltött fiatal igénybe veheti. A kedvezmény az összevont adóalapba tartozó jövedelem alapján képzett adóalapot csökkenti. A kedvezmény maximálisan a 2023-as évben havonta 499.952 forint, amely 74.993 forint adómegtakarítást jelent.

30 év alatti anyák kedvezményét azok a 25. életévüket betöltött, 30 évnél fiatalabb anyák vehetik igénybe, akik családi kedvezményre jogosultak vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekük után, és az erre való jogosultság 2022. december 31.-e után nyílt meg. A kedvezmény mértéke megegyezik a 25 év alatti fiatalok kedvezményének mértékével.

személyi kedvezménnyel kapcsolatban a NAV a szükséges orvosi igazolásról adott ki tájékoztatót. A háziorvosoknak, szakorvosoknak a tavaly kiállított igazolásokról január 31-ig kell adatot szolgáltatniuk elektronikusan az adóhatóság felé. Az igazolást a magánszemélyeknek nem kell beküldeniük, azt csak az elévülési idő végéig meg kell őrizniük.

A kedvezményre az jogosult, aki a súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségekről szóló kormányrendeletben említett betegségek valamelyikében szenved, és erről orvosi igazolással rendelkezik, valamint az, aki rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesül, amely esetben a jogosultságról szóló határozat szolgál alátámasztó dokumentumként. A szükséges orvosi igazolást szakambulancia, kórházi osztály szakorvosa vagy az általuk készített dokumentáció alapján háziorvos állíthatja ki.

Az első házasok kedvezményét az a házaspár veheti igénybe, ahol a házastársak legalább egyike első házasságát köti. Ekkor, az is érvényesítheti a kedvezményt, akiknek nem ez az első házassága. A házasságkötés helye (külföld, belföld) nem mérvadó. A kedvezményre a bejegyzett élettársak is jogosultak, a jogszabály alapján a házastárs kifejezés alatt őket is érteni kell. A kedvezmény a házasságkötést követő első hónaptól 24 hónapon keresztül jár, mértéke 33.335 forint, ez havonta 5 ezer forint adómegtakarítást jelent a gyakorlatban.

családi kedvezmény azoknak a magánszemélyeknek igénybe vehető, akik családi pótlékra jogosultak (szülők, szülő élettársa meghatározott esetekben), valamint az alábbi személyi körnek: azok a szülők, akik felváltva gondozzák gyermeküket, a családi pótlékra jogosulttal együtt élő házastárs, a várandós nő és házastársa, saját jogán jogosult gyermek, külföldi jogszabály alapján családi pótlékra jogosultak. A kedvezmény mértéke függ az eltartottak, valamint a kedvezményezett eltartottak számától, illetve 2023-tól annak mértéke emelt, ha valamelyik kedvezményezett eltartott súlyosan fogyatékos vagy tartósan beteg.

Közzétette a NAV a 2023. februárra vonatkozó üzemanyagárakat

Megjelentek a NAV honlapján a feburár hónapra vonatkozó, a fogyasztási norma szerinti üzemanyagköltség-elszámolással kapcsolatosan alkalmazható üzemanyagárak, ezek a következők.

Ólmozatlan motorbenzinGázolajKeverékLPG autógázCNC autógáz
2023. február645 Ft/l721 Ft/l695 Ft/l399 Ft/l1481 Ft/kg

UJEGYKE adatlap bevezetése – ellenőrizendő jogosultságok

A NAV ismét felhívta az adózók figyelmét arra, hogy január 28-tól új adatlapot vezet be az állandó meghatalmazások és képviseleti jogosultságok bejelentésére.

A korábbi, ’EGYKE’ adatlap helyett mostantól az ’UJEGYKE’ adatlapot kell majd használni, amelyen átfogó ügycsoportokra lehet meghatalmazást adni.

A napokban figyelemfelhívó leveleket küldött ki a NAV azoknak, akiknek az egyes jogaikat célszerű felülvizsgálniuk.

Az egyes jogosultságok változása miatt az adóhatóság ettől függetlenül mindenkinek javasolja, hogy valamennyi képviseleti jogosultságot az adózók ellenőrizzenek, illetve vizsgáljanak felül.

Tovább frissülnek az elérhető információs füzetek

A NAV folyamatosan frissíti továbbra is az információs füzeteit, hogy azok a 2023-ban hatályos szabályokat és tudnivalókat tartalmazzák. Az elmúlt héten a következő témákban segítséget nyújtó információs füzeteket tette friss tartalommal közzé az adóhatóság:

  • A természetes személyek adósságrendezési eljárásával kapcsolatos tudnivalók
  • SZJA adóalap-kedvezmények
  • Rendelkezés az szja 1 százalékáról
  • Jogosultság az szja 1 százalékára
  • A különleges adózói kör közösségi ügyleteinek áfaszabályai
  • Az adózói minősítéssel kapcsolatos tudnivalók
  • A köztartozásmentes adózói adatbázis (KOMA)
  • Jövedéki termékek szállítása adófelfüggesztési eljárásban
  • Jövedéki tevékenységhez kapcsolódó bejelentések
  • A mezőgazdasági őstermelő adózása
  • Bankkártyás adófizetés
  • Bevallási, adófizetési információk (adónemenként)

Adótraffipax

Baranya megyében január 30. és február 5. között szerdán Pécsett, az éttermekben, csütörtökön Harkányban a piacon, pénteken pedig ismét Pécsett, az iskolabüfékben ellenőriznek az adóhatóság munkatársai.

Veszprém megyében január 30. és február 10. között a ruházati kiskereskedők számíthatnak ellenőrzésekre.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében az alábbi helyszíneken kell ellenőrzésekre számítani:

  • január 31, kedd – Jászberény és környéke
  • február 1, szerda – Tiszafüred és környéke
  • február 2, csütörtök – Szolnok és környéke
  • február 3, péntek – Jászboldogháza és környéke

A fentieken túl a megyei építkezéseken is folyamatosak az ellenőrzések.

Nógrád megyében január 30. és február 3. között az alábbi helyszíneken ellenőrzik majd az állateledel-kiskereskedéseket:

  • január 30, hétfő – Bátonyterenyei járás
  • január 31, kedd – Pásztói járás
  • február 1, szerda – Szécsényi járás
  • február 2, csütörtök – Balassagyarmati járás
  • február 3, péntek – Salgótarjáni járás

Komárom-Esztergom megyében január 30. és február 3. között a zöldség- és gyümölcsárusokat ellenőrzik majd az adóhatóság emberei.

Tolna megyében január 30. és február 3. között az alábbi helyszíneken ellenőrzik majd az építkezéseket, építőanyag-kereskedőket:

  • január 30, hétfő – Simontornya
  • január 31, kedd – Bonyhád
  • február 1, szerda – Szekszárd
  • február 2, csütörtök – Dombóvár
  • február 3, péntek – Decs, Őcsény

Bács-Kiskun megyében január 30. és február 5. között Kiskunhalason kell ellenőrzésekre számítani.

Az Észak-budapesti Adó- és Vámigazgatóság február 1. és 10. között a sport-, fitnesz- és edzőtermi szolgáltatókat ellenőrzi majd.

ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram