Vissza a Newsroom-ba
ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar

Lakáskiadás, háztartási munka, garázsvásár adózási szabályai | NAV-Figyelő 33. hét

22 augusztus 2022
  1. Jövedelemadózás a lakáskiadás után

A NAV a kiadó ingatlanok csúcsszezonjában felhívja a figyelmet a lakáskiadásokkal kapcsolatos, legfontosabb adózási tudnivalókra.

Az lakáskiadás főszabály szerint áfamentes, és nem is kell a NAV-nál bejelentkeznie (adószámmal rendelkeznie), illetve áfabevallást beadnia annak a magánszemélynek, aki külön gazdasági tevékenységként kizárólag áfamentes lakóingatlan-bérbeadásból szerez bevételt. A lakbért, azaz a lakáskiadás bevételét a bérbeadónak megfelelően dokumentálnia kell.

Tekintettel arra, hogy a bérbeadás a leggyakoribb esetekben áfamentes, így számla helyett elegendő számviteli bizonylat kiállítása is, amelynek tartalmaznia kell:

  • sorszám
  • bérbeadó neve, címe, adóazonosító jele
  • bérlő neve
  • bérelt ingatlan címe
  • bérleti díj összege

Fontos kiemelni, hogy amennyiben valaki garázst, utcai vagy mélygarázsban található parkolóhelyet ad bérbe, a tevékenység áfaköteles. Ekkor adószámot kell kiváltani, és számlát kiállítani, valamint áfát fizetni. Évi 12 millió forint bevételig az adószám igénylésekor azonban alanyi adómentesség választható, amelyről a bejelentkezéskor már nyilatkozni kell.

A bérbeadás teljes bevételéből az adóköteles jövedelem kétféle módon állapítható meg. Az egyik lehetőség a tételes költségelszámolás, amikor a bevételt csökkentik az igazolható költségek (közüzemi számlák, felújítási költségek) és az értékcsökkenés.

A másik lehetőség, hogy a teljes bevételből 10 százalék költséghányad alkalmazásával állapítja meg az adóköteles jövedelmet a bérbeadó.

Fontos kiemelni, hogy a lakáskiadás során az alábbi tételek is bevételnek minősülnek:

  • a társasház biztosítási, takarítási díja; a közös képviselő díja; a felújítási alapba fizetett összeg
  • a közös költség, még ha az tartalmaz akár vízdíjat, szemétdíjat is
  • a fix összegű bérleti díj, amiben benne van a rezsiköltség is
  • amennyiben a bérbeadó átalánydíjat fizet a közműszolgáltatónak, de bérlője a fogyasztásmérők (órák) szerint fizeti a rezsit, úgy az is

Negyedévenként adóelőleget kell fizetni a megállapított jövedelem után (a bevétel csökkentve a valamelyik módszerrel megállapított költségekkel), és a jövedelmet az éves szja-bevallásban önálló tevékenységből származó jövedelemként kell feltüntetni.

A bérbeadásból származó jövedelem után kizárólag személyi jövedelemadót kell fizetni, az adó mértéke 15 százalék.

  1. A háztartási munka szabályai

A NAV tájékoztató kiadványt bocsátott ki a háztartási munka legfontosabb szabályairól, amelyeket mi is összefoglalunk.

A háztartási munka lehet:

  • lakás takarítása,
  • főzés, mosás, vasalás,
  • gyermekek felügyelete, házi tanítása,
  • otthoni gondozás és ápolás,
  • házvezetés,
  • kertgondozás

A fenti tevékenységek csak a háztartás mindennapi életéhez tartozó feltételek biztosítását szolgálhatják, és nem végezheti, aki vállalkozóként vagy más vállalkozás alkalmazottjaként is ezeket végzi. Üzleti céllal háztartási munkára való alkalmazás nem történhet.

A háztartási alkalmazottat (havonta, vagy több hónapra előre), még a munkavégzés megkezdése előtt be kell jelenteni a NAV-hoz, és havonta 1000 forint regisztrációs díjat kell utána fizetni.

A szabályszerű háztartási munka után nem kell adót és járulékot fizetnie semelyik félnek. Ez a kereset az adórendszeren kívülinek minősül. Fontos, hogy ez csak akkor van így, amennyiben a szabályszerű bejelentés megtörténik, és a háztartási munka valóban megfelel a jogszabályban meghatározott céloknak. Tekintettel a kereset adórendszeren kívüli voltára, a bevételről külön bevallást benyújtani nem szükséges a feleknek, azonban fontos, hogy a háztartási alkalmazott nem lesz biztosított e tevékenysége körében, így biztosítási jogviszonya vagy más foglalkoztatási formából kell, hogy származzon, vagy pedig havonta egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie.

  1. „Garázsvásár”, azaz a megunt holmik eladása

A fenti címmel a NAV kiadványt tett közzé. A használt holmik eladása népszerű lett, így a legfontosabb szabályokat mi is összefoglaljuk.

A használt vagyontárgyak értékesítése során kiemelten fontos, hogy csak akkor lehet a kedvező szabályokat alkalmazni, amennyiben azok eladása nem üzletszerűen és alkalmanként történik. Az adózást nem befolyásolja az eladás helyszíne (például: garázsban, interneten, börzén, vásáron)

Amennyiben egy év alatt a megunt dolgok eladásából befolyó bevétel nem haladja meg a 600.000 forintot, akkor erről nem kell adóbevallást készíteni, és adót sem kell ezután fizetni. Amennyiben az ebből származó éves befolyó összeg meghaladja a 600.000 forintot, úgy az összes bevétel után jövedelmet kell megállapítani, és ez után adózni az alábbiak szerint.

A jövedelmet a használt ingóságok és „megunt holmik” után a következők alapján kell kiszámítani. Az eladási árból le kell vonni az alábbi tételek összegét: vételi ár, értéknövelő beruházások, szerzéssel és eladással kapcsolatos költségek. Az így kiszámított jövedelem lesz az adózás alapja. Fontos, hogy az egyes, a jövedelem összegét csökkentő tételeket az adózás általános szabályai alapján igazolásokkal alátámasztani szükséges.

A fentiek alapján számított jövedelem 200.000 forintig adómentes. Ha a jövedelem ennél több, akkor a fizetendő adóból 30 ezer forintot le lehet vonni, ami megegyezik a 200.000 forint után fizetendő adóval, így valóban adót fizetni a jövedelem kétszázezer forintot meghaladó része után kell. Az adó mértéke (szja) 15%, melyet az adott évet követő május 20-áig kell bevallani az éves szja-bevalláson, és eddig kell megfizetni is.

A fenti szabályok akkor alkalmazhatóak, ha a tevékenység nem számít üzletszerűen, illetve tartós vagy rendszeres jelleggel folytatott tevékenységnek, mivel ekkor már gazdasági tevékenységként kell kezelni a termékek értékesítését. Ha az eladó mástól kifejezetten azért vásárol vagy gyűjt össze különböző, akár használt dolgokat (pl. gyerekruhát, konyhai eszközöket, bútorokat stb.), hogy azokat haszonnal eladja, akkor ezt a NAV felé be kell jelentenie, és az általános szabályok szerint kell tevékenysége után adóznia.

  1. Könnyítés az EKHO-ban szeptembertől

2022. szeptember 1-jétől nem kell a kifizetőnek 13% EKHO-t fizetnie annak alapja után. Ez azt jelenti, hogy a fizetendő egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás mértéke csak 15% lesz.

A KATA hatálya alól kikerülő adózókra tekintettel az EKHO szabályai 2022-re úgy módosultak, hogy az adózást választhatják azok is, akik korábban KATA alanyok voltak.

Az EKHO adózást azon alkotótevékenységek űzői választhatják, amelyeket a törvény felsorol,

abban az esetben, ha a foglalkozásuk során a mű(vek) elkészítésének folyamatában alkotó jelleggel vesznek részt.

  1. Adótraffipax

Baranya megyében augusztus 22. és 28. között kedden Pécsett, a Pláza üzleteiben, szerdán pedig szintén Pécsett, a papír- és írószerboltokban, pénteken pedig Harkányban, a vendéglátóhelyeken ellenőriznek majd. A Harkányi Szüreti Fesztiválon, illetve a megyei építkezéseken is számítani kell az ellenőrök megjelenésére.

Hajdú-Bihar megyében augusztus 22-én a megyei építkezéseken kell ellenőrzésekre számítani.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében augusztus 23. és 26. között az idegenforgalmi szempontból frekventált települések, így különösen Miskolc, Sárospatak, Tiszaújváros, Bogács, Mezőkövesd strandjain a kereskedőknél és a vendéglátóhelyeknél kell ellenőrzésekre számítani.

Augusztus 22. és 28. között a Tisza-tavi nyaralóhelyeken ellenőriz majd a NAV Jász-Nagykun-Szolnok és Heves Megyei Adó- és Vámigazgatósága, illetve a NAV Bevetési Igazgatósága. A területen ellenőrzik majd a vendéglátóhelyeket, szálláshely-szolgáltatókat és a szezonális termékeket ideiglenes árusítóhelyeken értékesítőket.

A NAV Észak-budapesti Adó- és Vámigazgatósága ellenőrei augusztus 24. és 31. között Budapesten az I. és V. kerületben, a turisztikailag népszerű helyeken (a Budai Várnegyedben, a Váci utcában, illetve a Szent István Bazilika környékén) ellenőriznek.

Ellenőrzésre számíthatnak az ajándékárusok, a vendéglátóhelyek, valamint a pénzváltók is.

Nógrád megyében augusztus 22. és 26. között az alábbi helyszíneken kell ellenőrzésekre számítaniuk a zöldség- és gyümölcsárusoknak:

  • augusztus 22, hétfő – Salgótarjáni járás,
  • augusztus 23, kedd – Balassagyarmati járás,
  • augusztus 24, szerda – Pásztói járás,
  • augusztus 25, csütörtök – Szécsényi járás,
  • augusztus 26, péntek – Bátonyterenyei járá

A NAV egyes igazgatóságai által közzétett információk nem zárják ki, hogy az ellenőrök máshol is végezzenek helyszíni ellenőrzéseket.

ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram