Vissza a Newsroom-ba
ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar

Újra emelkedett a jegybanki alapkamat, megújult a NAV Infóvonala | NAV-Figyelő 28. hét

15 július 2022
  1. Ismét emelkedett a jegybanki alapkamat

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának döntése alapján 2022. július 13-tól a jegybanki alapkamat 200 bázisponttal emelkedett.

Az új jegybanki alapkamat mértéke: 9,75%.

A NAV honlapján elérhető pótlékkalkulátorok már az új alapkamattal is számolnak.

  1. Közösségi adószámok megerősítése – a NAV tájékoztatója

A NAV közzétette tájékoztatóját az EK tagállami partnerek közösségi adószámának lekérdezéséről. Az adóalanyok kétféleképpen győződhetnek meg partnereik közösségi adószámának érvényességéről:

  • az Euróapai Bizottság (EB) honlapján, valamint
  • a NAV Központi Kapcsolattartó Irodájánál

Az EB honlapján a NAV számára is igazolhatóan ellenőrizhetők az egyes közösségi adószámok a http://ec.europa.eu/taxation_customs/vies/ linken. Ahhoz, hogy a NAV számára is ellenőrizhető legyen a lekérdezés, a lekérdezést végző adóalanynak saját adószámát is meg kell adnia. A lekérdezés tényének és eredményének igazolásához a kapott egyedi hivatkozási szám megőrzése szükséges.

Számos tagállam esetében a „VIES” rendszer a közösségi adószám mellett az ahhoz tartozó név- és címadatokat is kijelzi. A rendszer egyebekben pedig lehetővé teszi az automatizált lekérdezést is, amelynek alkalmazásához a szükséges WSDL-állomány a Bizottság honlapjáról letölthető. Az automatizált lekérdezés során a hivatkozási számot elegendő elektronikusan megőrizni a nyilvántartásokban.

A NAV-nál azok ellenőrizhetnek közösségi adószámot, akik maguk is rendelkeznek vele. Az állami adóhatóságnál az alábbi módokon van lehetőség az ellenőrzésre:

  • Telefonon a 1819-es (külföldről a +36 1 461 1819-es) telefonszámon. Ebben az esetben kizárólag az adószám megerősítése kérhető; név- és címadatok kiadására nincs lehetőség.
  • Levélben a 1373 Budapest, Pf. 561. címen; ebben az esetben lehetőség van a név- és címadatok pontosságának egyeztetésére is.
  • Elektronikusan cég-, illetve ügyfélkapun keresztül; az elektronikus kapcsolattartásra kötelezettek számára kizárólag így van lehetőség a lekérdezésre.

A NAV-nál megerősítés kérhető korábbi időpontra vonatkozó adatellenőrzésre is. Fontos, hogy a NAV nem szolgáltat adatot és adatkiegészítést a név- és címadatok tekintetében, hanem a kérelemben feltüntetett adatok helytállóságát tudja megerősíteni. Amennyiben valamilyen adat nem egyezik (például a cégforma hiánya – GmbH, AG, S.A., Ltd. stb.) úgy a hatóság „pontatlan” visszajelzést ad.

  1. Változás a NAV telefonos elérhetőségében – mostantól csak a 1819-et kell hívni.

A NAV Infóvonala megújult, ezzel pedig mind az általános kérdések, mind pedig a konkrét ügyek telefonos intézéséhez elegendő a 1819-es telefonszámot hívni.

Az általános, ügyhöz nem kapcsolódó tájékoztatás az 1-es menüpontban, míg az egyedi telefonos ügyintézést is lehetővé tevő szolgáltatás (a korábbi Ügyfél-tájékoztató és Ügyintéző Rendszer – ÜCC) a 2-es menüpontban elérhető.

A 2-es menüpont használatához továbbra is szükséges ügyfélazonosító szám (PIN-kód), amelyet a TEL jelű adatlapon lehet igényelni, akár az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban is. Az alkalmazás részleges kódú telefonos azonosítóval (RKTA) is használható, amelyet kormányablakban lehet igényelni.

  1. Adótraffipax

Bács-Kiskun megyében július-augusztus-szeptember hónapokban a vendéglátóknál tart helyszíni ellenőrzéseket a NAV.

Baranya megyében július 18. és 24. között kedden Siklóson, a Felszabadulás utcai ruhaboltokban, szerdán a sellyei strand vendéglátóhelyein, csütörtökön pedig Pécsett a vásárcsarnokban, a zöldség- és gyümölcskereskedőket ellenőrzik. A megyei építkezéseken az ellenőrzések továbbra is folyamatosak.

Nógrád megyében július 18. és 22. között az alábbi helyszíneken kell adóhatósági ellenőrzésekre számítani:

  • július 18, hétfő – Pásztói járás
  • július 19, kedd – Salgótarjáni járás
  • július 20, szerda – Balassagyarmati járás
  • július 21, csütörtök – Bátonyterenyei járás
  • július 22, péntek – Szécsényi járás

A revizorok főként a biztonsági őrök, vagyonőrök és portások bejelentését ellenőrzik. Ezek mellett pedig a többi alkalmazott bejelentését, az áruk eredetét, a számla- és nyugtaadást, illetve az online pénztárgép-használatot vizsgálják.

Hajdú-Bihar megyében július 20. és 24. között a debreceni Campus Fesztiválon, és annak környékén a kiskereskedőket, szolgáltatókat és vendéglátókat ellenőrzik majd. A megyei építkezéseken az ellenőrzések továbbra is folyamatosak.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében július 22. és 28. között a szezonális zöldségeket, gyümölcsöket árusítókat ellenőrzik majd az adóhatóság munkatársai.

ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram