Vissza a Newsroom-ba
ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar

Autómegosztó szolgáltatás kedvező jövedelemadózása, változó egyszerűsített foglalkoztatás, hatályban maradó fordított adózás | NAV-Figyelő 25. hét

24 június 2022
  1. Közzétette a NAV a 2022. júliusra vonatkozó üzemanyagárakat

Megjelentek a NAV honlapján a július hónapra vonatkozó, a fogyasztási norma szerinti üzemanyagköltség-elszámolással kapcsolatosan alkalmazható üzemanyagárak, ezek a következők

  Ólmozatlan motorbenzin – ESZ-95 Piaci árszabású ólmozatlan motorbenzin Gázolaj Piaci árszabású gázolaj Keverék LPG autógáz
2022. július 481 Ft/l 733 Ft/l 481 Ft/l 725 Ft/l 528 Ft/l 387 Ft/l

(Forrás: NAV)

Erre a hónapra vonatkozóan – hasonlóan az előző hónaphoz – a NAV közzétette a piaci árszabás alapján megállapított gázolaj árát is, tekintettel arra, hogy a hatósági árral nem értintett adózói kör esetében ezt is lehet alkalmazni. Emellett közzétették a benzin piaci árát is.

  1. Közösségi autómegosztó szolgáltatás nyújtása juttatásként

A Pénzügyminisztérium közleményében tájékoztatott a magánszemélyek részére közösségi autómegosztó szolgáltatások keretében biztosított autóhasználat egyes, jövedelemadókhoz kapcsolódó kérdéseiről.

Főszabály szerint, az Szja tv. alapján a kifizető, továbbá a külföldi székhelyű jogi személy és egyéb szervezet adómentesen biztosíthat magánszemély részére személygépkocsi magáncélú használatot és ahhoz kapcsolódóan úthasználatra jogosító bérletet, jegyet.

A juttatás történhet a kifizető, munkáltató tulajdonában, üzemeltetésében (például lízingbe vett) lévő személygépkocsi biztosításával, vagy autómegosztó vállalkozás igénybevételével biztosított autó formájában is.

Az adómentesség fennáll mind a cégautóként üzemelő, mind pedig kizárólag magáncélra használt személygépkocsi használatának biztosításakor. Utóbbi esetben a juttatás cafeteria-rendszerben is adható.

A kifizető abban az esetben biztosítja közösségi autómegosztó szolgáltatás útján a személygépkocsi használatát, ha a szolgáltatás díjáról szóló számla a juttató kifizető (munkáltató) nevére szól. Az autóhasználat biztosítása ebben az esetben adómentes.

Fontos azonban, hogy nem adómentes a juttatás, ha az autómegosztó szolgáltatást úgy veszi igénybe a magánszemély, hogy a szolgáltató által kiállított számla a magánszemély nevére szól, majd a szolgáltatás díját a munkáltató utóbb megtéríti a magánszemély részére. Ebben az esetben ugyanis a kifizető nem a személygépkocsi használatát biztosítja, hanem támogatást ad a magánszemélynek a szolgáltatás igénybevételéhez.

  1. Marad a fordított adózás a mezőgazdasági, acélipari termékekre és ÜHG-kibocsátási egységek értékesítésére vonatkozóan

Az Áfa törvény hatályos előírásai alapján fordított adózást kell alkalmazni:

  • az üvegházhatású gáz kibocsátására jogosító forgalomképes vagyoni értékű jog (kibocsátási egység) átruházása,
  • az Áfa tv.-ben felsorolt mezőgazdasági termékek értékesítése,
  • az Áfa tv.-ben felsorolt acélipari termékek értékesítése esetében.

A fenti fordított adózást előíró rendelkezések a korábbi tervek, valamint jogszabályok alapján 2022. június 30-áig lettek volna hatályban, azonban a veszélyhelyzettel összefüggésben alkotott jogszabályok (eleinte kormányrendelet, majd a 2021. évi CXXX. törvény) alapján a fordított adózási mechanizmust megszüntető rendelkezések nem lépnek hatályba.

A fordított adózás további alkalmazását uniós irányelv biztosítja, amely meghosszabbította a mechanizmus alkalmazhatóságát 2026. december 31-ig.

A magyar áfa-szabályozásban tehát a fenti ügyletekre alkalmazandó fordított adózás meg nem jelölt időpontig, de legkésőbb 2026. év végéig továbbra is hatályban marad.

  1. Július 1-jétől változnak az egyszerűsített foglalkoztatás szabályai

Az egyszerűsített foglalkoztatást érintő legfőbb változás a munkáltató által fizetendő közteher mértékében állt be.

Ez alapján a fizetendő közteher az alábbiak szerint alakul 2022. július 1-től:

  • mezőgazdasági és turisztikai idénymunka esetén minden munkaviszonyban töltött naptári napra munkavállalónként az aktuális minimálbér 0,5%-a (jelenleg 1.000 forint)
  • alkalmi munka esetén minden munkaviszonyban töltött naptári napra munkavállalónként az aktuális minimálbér 1%-a (jelenleg 2.000 forint)
  • filmipari statiszta egyszerűsített foglalkoztatása esetén minden munkaviszonyban töltött naptári napra munkavállalónként az aktuális minimálbér 3%-a kerekítve (jelenleg: 6.000 forint)

Az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvénytől eltérően a filmipari statiszta esetén a napi nettó jövedelem a minimálbér 12%-át, azaz jelenleg 24.000 forintot nem haladhatja meg.

A közterhek változásával változnak az egyszerűsített foglalkoztatásból származó kifizetések utáni nyugellátás számítási alapok is:

  • mezőgazdasági és turisztikai idénymunka esetén a nyugellátás számítási alapja naponta a minimálbér 1,4%-a, így ez az összeg a korábbi napi 1.370 forintról 2.800 forintra,
  • alkalmi munka esetén pedig 2,8%, így az eddigi napi 2.740 forintról 5.600 forintra változik.

Az emelt összegű közterheket első alkalommal a 2022. július hónapban keletkezett egyszerűsített foglalkoztatásra irányuló jogviszonyok esetében kell megfizetni.

  1. Adótraffipax

Hajdú-Bihar megyében június 27-én a megyei építkezéseken várhatók helyszíni ellenőrzések.

Baranya megyében június 27. és július 3. között hétfőn Mohácson a vendéglátóhelyeken, szerdán Siklóson a strand büféiben, csütörtökön pedig Pécsett, az italboltokban ellenőriznek majd a NAV munkatársai.

A megyei építkezéseken az ellenőrzések továbbra is folyamatosak.

A NAV Bács-Kiskun Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai július hónapban az alábbi helyszíneken ellenőriznek majd:

  • július 13 – Lajosmizse, Felsőlajos és Ladánybene,
  • július 19 – Kalocsa,
  • július 21 – Bócsa

Komárom-Esztergom megyében június 27. és július 31. között a strandokon és a turisztikailag frekventált helyeken ellenőrzik a vendéglátókat.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében június 29. és július 1. között a turisztikailag frekventált településeken (Miskolc, Sárospatak, Tiszaújváros, Bogács, Mezőkövesd) található strandokon ellenőrzik a kereskedőket, vendéglátóhelyeket.

Nógrád megyében június 27. és július 1. között Balassagyarmaton terveznek az adóhatóság munkatársai ellenőrzéseket.

Gábor Kertész
Head of Advisory | Accace Hungary
Kapcsolatfelvétel
ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram