Vissza a Newsroom-ba
ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar

Postán érkeznek a papíralapú adóbevallási tervezetek | NAV-Figyelő 16. hét

25 április 2022
  1. Érkeznek a postai úton megkért SZJA-bevallás tervezetek

Azok, akik kérték a postázását bevallásuk tervezetének, 2022. április 30-áig kapják kézhez azokat a NAV nyilvántartásában szereplő címen. Ugyanúgy postázza az adóhatóság azoknak a tervezetét, akiknek ügyfélkapu regisztrációjuk nincs, azonban bevallásuk több, mint ezer forint adókülönbözetet (akár befizetendő, akár visszatérítendő) tartalmaz. A postai küldeményben található továbbá egy általános tájékoztató, egy rendelkező nyilatkozat az adó 1+1 százalékáról, valamint egy válaszboríték.

Kiegészítő nyilatkozatot azok kapnak postán, akiknek a hibátlan tervezete visszaigényelhető vagy befizetendő adót tartalmaz és nincs KÜNY-tárhelyük (ügyfélkapujuk).

Akik egyetértenek a postázott tervezettel, azoknak a visszaigényelhető adót tartalmazó tervezet esetén elég a kiegészítő nyilatkozatot aláírva visszaküldeniük, melyben kiválasztható, hogy a visszaigényelhető összeget az adóhatóság postai úton vagy átutalással küldje meg.

Amennyiben a tervezet befizetendő adót tartalmaz, a csatolt kiegészítő nyilatkozaton jelölhető a részletfizetési kérelem.

Aki egyetért a tervezettel és kiegészítő nyilatkozatot sem kapott, annak teendője nincs – egyéni vállalkozók, őstermelők és áfás magánszemélyeken kívül – a tervezetből automatikusan bevallás lesz. Azoknak viszont, akik nem értenek mindenben egyet a tervezetben szereplő adatokkal, a 21SZJA bevallást kell benyújtaniuk 2022. május 20-áig.

A mezőgazdasági őstermelők nyilatkozhatnak arról, hogy az e tevékenységből származó bevételük nem haladta meg az 1 004 400 forintot. Esetükben is igaz, hogy kiegészítő nyilatkozat csak akkor tehető, ha a tervezet tartalmaz minden olyan jövedelmet, amelyről bevallást kell benyújtani.

  1. Az orosz-ukrán háború kapcsán tájékoztat a NAV

Az adóhatóság összegyűjtött honlapján több hasznos információt az orosz-ukrán háborúval kapcsán elrendelt szankciókkal kapcsolatban.

A NAV összegyűjtötte az egyes szankciókat, és az azokhoz kapcsolódó hasznos dokumentumokat, linkeket és segédanyagokat. Így itt megtalálhatók az Oroszországgal szemben, a Belarusszal szemben, valamint Ukrajna Luhanszk és Donyeck régióival kapcsolatban elrendelt szankciók, és az azokhoz kapcsolódó több dokumentum is.

Emellett a NAV gyakori, a háborús helyzet és a szankciók miatt felmerült vámkezeléssel kapcsolatos kérdésekre is válaszolt. Ezek elsősorban a szankcióval érintett áruk beérkezésének, avagy feladásának időpontjához, egyes adminisztratív témákhoz kapcsolódnak.

  1. Adótraffipax

Komárom-Esztergom megyében április 25. és 29. között a textil- és cipőkereskedőket ellenőrzik majd.

A NAV Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai április 19. és 29. között a szoláriumokat működtető vállalkozásokat ellenőrzik. A megyei építkezéseken az ellenőrzések továbbra is folyamatosak.

Pest megyében április 25. és május 8. között a NAV revizorai a virágkereskedéskét ellenőrzik, akár online vásárlásokkal is.

Heves megyében az alábbi településeken várhatók helyszíni ellenőrzések április 26. és 28. között:

  • április 26. (kedd) – Erdőtelek
  • április 27. (szerda) – Abasár
  • április 28. (csütörtök) – Verpelét

Hajdú-Bihar megyében a megyei építkezéseken kell április 25-én számítani ellenőrzésekre, ahol a revizorok a szabályszerű foglalkoztatást vizsgálják majd.

A NAV Baranya Megyei Adó és Vámigazgatósága április 25. és május 1. között az alábbiak szerint tart helyszíni ellenőrzéseket:

  • szerdán Pécsett, a kertvárosi zöldség- és gyümölcskereskedőknél,
  • csütörtökön Mecseknádasdon a vendéglátóhelyeken,
  • pénteken pedig ismét Pécsett, a Bajcsy-Zsilinszky utcai használtruha-boltokban.

A megyei építkezéseken az ellenőrzések –a foglalkoztatás szabályszerűségét tekintve – folyamatosak.

Nógrád megyében április 25. és 29. között az alábbiak szerint tervezik az adóhatóság munkatársai a helyszíni ellenőrzéseket:

  • április 25. (hétfő) – Bátonyterenyei járás,
  • április 26. (kedd) – Balassagyarmati járás,
  • április 27. (szerda) – Szécsényi járás,
  • április 28. (csütörtök) – Pásztói járás,
  • április 29. (péntek) – Salgótarjáni járás.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az óra-, ékszer-, ajándék- és virágüzletekben kell ellenőrzésekre számítani április 25. és 29. között. A revizorok a nyugta- és számlaadási kötelezettség teljesítése mellett a szabályszerű foglalkoztatást is ellenőrzik.

A megyei építkezéseken az ellenőrzések továbbra is folyamatosak.

Zala megyében április 22. és május 8. között a ruha-, cipő-, óra-, ékszerüzletek, valamint a vendéglátóhelyek ellenőrzése történik majd.

ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram