Vissza a Newsroom-ba
ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar

Hamarosan megtörténik a környezetvédelmi termékdíj bevallást elmulasztók kiértesítése | NAV-Figyelő 41. hét

15 október 2021
  1. Szja-visszatérítési kisokos

A NAV új kiadványt tett közzé a honlapján a rendkívüli adóvisszatérítésről. A Kisokosban található információk és a gyakran felmerülő kérdések közül emeltünk ki most néhány, lényeges körülményt a gyermeket nevelő szülők adó-visszatérítésével kapcsolatban:

  • Nem jár visszatérítés a külön adózó jövedelmek (így például az ingó- és ingatlan értékesítés, osztalék vagy árfolyamnyereség) után fizetett adóból.
  • Munkaviszonnyal nem rendelkező egyéni vállalkozók, őstermelők nem automatikusan jutnak a visszatérítéshez, nekik az Szja bevallás benyújtásakor kérniük kell.
  • A szülővel együtt élő élettárs akkor jogosult a gyermek után családi pótlékra, és ezáltal az adó-visszatérítésre, ha a gyermekkel közös lakó- vagy tartózkodási helyen él és a szülővel élettársként legalább egy éve szerepel az Élettársi Nyilatkozatok Nyilvántartásában, vagy a szülővel fennálló élettársi kapcsolatát az ellátás megállapítására irányuló kérelmet legalább egy évvel megelőzően kiállított közokirattal igazolja.
  • A várandós nő és a vele közös háztartásban élő házastársa a fogantatás 91. napjától jogosult a családi kedvezményre. Ezért, ha a várandósság a fogantatástól számított 91. napot eléri 2021. évben, jogosultak lesznek a visszatérítésre.
  • A visszatérítésre való jogosultság nem a gyermek életkorától függ, hanem attól, hogy a gyermek után jár-e családi kedvezmény. Ha a szülő 2021-ben akár csak egy napig jogosult volt a gyermek után családi kedvezményre, akkor jogosult lesz a visszatérítésre is.
  1. Segédlet a gépjárműadó egyenleg lekérdezéséhez

Számos gépjármű tulajdonossal előfordult, hogy figyelmen kívül hagyta az adóhatóság év eleji határozatát, és nem fizette meg az idei gépjárműadót.

Ha az adóhatóság korábbi értesítőjét nem találja, az idei gépjárműadó hátralék összege a következő módon könnyen ellenőrizhető. A gépjárműadó egyenleg lekérdezéséhez az eBEV portál segítségével ügyfélkapun történő bejelentkezéssel a szolgáltatások menüpont alatt ki kell választani az „Adószámla” lehetőséget.

Új lekérdezés ikonra kattintva beállítható a gépjárműadó adónem. Ezt követően „Elkészült eredmény” gombra kell kattintani, majd az „Eredmény” oszlopban található fájlra.

Ha az adószámla kivonat valóban tartozást mutat, akkor a végrehajtási eljárás elkerülése érdekében a tartozás összegének átutalásáról gondoskodni kell a NAV Belföldi gépjárműadó bevételi számla 10032000-01079160 számlaszámára.

  1. Értesítést kap az elektronikus tárhelyére, aki elmulasztotta a környezetvédelmi termékdíj bevallását

A NAV kigyűjtötte azon adózókat, akik 2020. évben környezetvédelmi termékdíj köteles termékeket forgalmaztak, azonban bevallást nem nyújtottak be.

Mit kell tennie annak, aki értesítést kap?

Felül kell vizsgálnia a tevékenyégét és nyilvántartásait. Ha valóban a környezetvédelmi termékdíj hatálya alá tartozik, akkor össze kell állítania a termékdíj analitikáit és be kell nyújtania az elmaradt időszakok bevallásait. A bevallás pótlására a 20KTBEV nyomtatványon van lehetőség, a bejelentést pedig – ha azt is pótolni kell – a 20TKORNY nyomtatványon lehet megtenni.

ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram