Vissza a Newsroom-ba
ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar

Egy helyen az e-kereskedelemmel kapcsolatos legfrissebb információk és további hírek | NAV-Figyelő 26. hét

5 július 2021

Import egyablakos rendszer (iOSS), postai szállítmányozókra vonatkozó különleges szabályozás (SA) és az eVÁM webes bejelentő

 1. Meghosszabbításra került a koronavírus elleni védekezéshez használható oltóanyagok és hatóanyagok kiviteliengedély-kötelezettsége

A 2021. július 1-jén hatályba lépett 2021/1071 (EU)bizottsági végrehajtási rendelet rendelkezései alapján az engedély-kötelezettség 2021. szeptember 30-ig fennáll. A SARS-koronavírusok (SARS-CoV fajok) elleni vakcinák exportjával kapcsolatos további tudnivalók a fenti linken elérhetőek.

2. Frissülő információs füzet

Az import egyablakos rendszer, illetve import áfa rendezése különös eljárásban

2021. július 1-jétől megszűnt a kisértékű import küldemények áfa mentessége, ezt követően tehát értékhatárra tekintet nélkül áfa kötelessé váltak az importküldemények.

  • Az import egyablakos rendszer (iOSS)

Az iOSS-en keresztül lehetőség van a harmadik államból importált termékek távértékesítése címén fizetendő adó rendezésére, illetve a bevallására.

Az iOSS egyablakos rendszer lényege, hogy az adóalanynak ne kelljen minden olyan tagállamban a nyilvántartásba vételét kérelmeznie, amelyben a harmadik államból importált termék távértékesítése után adókötelezettsége keletkezne.

  • Az import áfa egyszerűsített megfizetése és bevallása (SA)

Ha az értékesítő a harmadik államból importált termék távértékesítésére nem választotta az iOSS alkalmazását, úgy az import kapcsán felmerülő adófizetési kötelezettség teljesítése történhet egyszerűsített eljárásban (special arrangement – SA) is, a posták, gyorsposták általi adóbeszedés útján.

További részletek a NAV információs füzetében olvashatóak.

3. 2117-es átvezetési és kiutalási kérelem már az ONYA-ban is kitölthető

2021. július 1-jétől tehát már bármilyen okoseszközön, így akár mobiltelefonról is kérhető az adószámla-túlfizetés kiutalása vagy éppen átvezetése egy másik adónemre.

Az ONYA használatához ügyfélkapu-regisztrációra van szükség. Az ONYA a NAV honlapján az „Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazás” menüpontból is elérhető.

4. e-kereskedelemmel kapcsolatos legfrissebb információk

a) Internetes vásárlók figyelmébe

Napjainkban egyre többen vásárolnak interneten keresztül, a forgalommal együtt a posta adminisztrációs kötelezettsége is nőtt. A NAV Repülőtéri Igazgatóság tapasztalata szerint egyre többen rendelnek internetes portálokon keresztül. A postaforgalomban érkező küldemények kezelését gyakran a Magyar Posta Zrt. látja el.

Ha az áruk az Európai Unión kívülről (például Kínából, USA-ból, Angliából) érkeznek, azokat kötelező vámkezeltetni, amit – anyagi ellenszolgáltatás fejében – a postai szolgáltató is végezhet.

b) eVÁM webes bejelentő

A magánszemélyeknek arra is lehetőségük van, hogy 150 eurót meg nem haladó értékű küldeményeikre az eVÁM weboldalán keresztül ingyenesen vám-árunyilatkozatot nyújtsanak be. A NAV videós bemutatóval is segíti a vásárlókat abban, hogy hogyan működik a gyakorlatban az elektronikus vám-árunyilatkozat kitöltése.

c) E-kereskedelem

A NAV számos összefoglaló anyagot, komplett előadásanyagokat, hasznos linkekeket és vámszempontból fontos jogszabályokat tett közzé honlapján.

Többek között elérhetőek az alábbi tájékoztatók:

Megszűnik a kis értékű küldemények áfamentessége

2021. július 1-jétől a 22 eurónál kisebb értékű, harmadik országból érkező küldemények áfamentessége megszűnik, ezekre az árukra vám-árunyilatkozatot kell benyújtani. Ettől az időponttól az áfafizetés a 150 eurónál kisebb értékű küldemények importjánál kötelező lesz, a vámmentesség azonban marad.

E-kereskedelem kihívásai

5. Július 1-től elérhető a NAV új, eVÁM webalkalmazása

A NAV új, webes felületén tette lehetővé a vám-árunyilatkozatok online benyújtását.

A megrendelt küldemények legnagyobb része várhatóan az e-kereskedelmi platformokról fog érkezni, akik bejelentkeztek az IOSS-rendszerbe (Import One Stop Shop). Ezzel egyszerűsíthetik a vámadminisztrációt, hiszen az IOSS-rendszerben működő kereskedők az áfát már a vásárlás pillanatában beszedik a vásárlótól, és automatikusan fizetik meg azt az adóhatóságnak.

Ha valaki olyan webshopból vásárol, ami nem tagja az IOSS-rendszernek, akkor a postai szállítmányozóknak egy különleges szabályozás (SA – Special Arrangement) keretében lehetőségük van arra, hogy automatikusan elvégezzék a vámkezelést, és utána szállítsák ki a csomagot.

Ha a vásárló úgy dönt, hogy maga szeretné a vámkezelést intézni, erre is lehetősége lesz.

A magánszemély címzettek az eVÁM webes felületen keresztül is benyújthatnak vám-árunyilatkozatot. A vámkezelt termék áfája az eVÁM portálon bankkártyával vagy átutalással is rendezhető.

6. Több mint másfél millióan kapnak értesítést a NAV-tól

Október végéig a NAV több mint másfél millió magánszemélynek, egyéni vállalkozónak küld értesítést az adószámla egyenlegéről. A küldemény eleje tartalmazza a legfontosabb információt: kell-e fizetnie, illetve igényelhet-e vissza.

Adószámlája egyenlegéről értesítést csak az kap, akinek legalább egy adónemen 5000 Ft-nál több tartozása, vagy 1000 Ft-nál több túlfizetése van.

7. Balaton környéki ellenőrzések indulnak

A NAV revizorai 2021. júliusban és augusztusban összehangoltan ellenőrzik a Balaton környéki települések kereskedőit és szolgáltatóit.

8.Változások a CSOK-kal vásárolt lakás illetékmentességében

2021. január 1-jétől illetékmentes az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó, vagy a használt lakás vásárlásához, bővítéséhez igényelhető családi otthonteremtési kedvezménnyel (CSOK) vásárolt lakás tulajdonjogának, tulajdoni hányadának megszerzése.

2021. július 10-étől a szabályozás úgy módosul, hogy ha a vagyonszerző bármely okból vagy a hatóság rendelkezése alapján visszafizeti a CSOK teljes összegét, a NAV az adásvételi szerződés aláírásának időpontjában fennálló forgalmi érték és az akkor hatályos illetékmérték alapján szabja ki a visszterhes vagyonátruházási illetéket.

A fenti szabályokat a 2021. július 10. után megkötött adásvételi szerződésekre kell alkalmazni.

9. Adótraffipax

ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram