Vissza a Newsroom-ba
ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar

Az OSS és az iOSS rendszerbe regisztrálók szankciómentessége | NAV-Figyelő 16. hét

23 április 2021

Beszámít az ingatlan bérbeadásból származó jövedelem a Szocho fizetési felső határ számításakor.

1.Szankciómentesség a külföldi adóalanyok távértékesítés utáni számlaadat-szolgáltatására

2021. július 1-jétől a jelenleg távértékesítésnek tekintett esetek egy része Közösségen belüli távértékesítésnek, míg másik része import távértékesítésnek fog minősülni. Ezen túlmenően 2021. július 1-jétől egyes Közösségen belüli távértékesítések és import távértékesítések után nem a terméket ténylegesen értékesítő, hanem az az elektronikus felület (vélelmezett értékesítő) lesz az adófizetésre kötelezett, amely elősegíti az adott termékértékesítést.

Ha az adóalany – ideértve az elektronikus felületet is – Magyarországtól eltérő tagállamban regisztrál az OSS, illetve az iOSS rendszerbe, a belföldön teljesített Közösségen belüli távértékesítése, valamint import távértékesítése után nem terheli számlaadat-szolgáltatási kötelezettség, mivel a számlaadásra ez esetben nem a belföldi, hanem az OSS, illetve iOSS regisztráció szerinti tagállam szabályai vonatkoznak.

A szankciómentesség csak azokra az adóalanyokra vonatkozik, amelyek

  • 2021. július 1. napjáig valamely más tagállamban regisztrálnak az OSS vagy iOSS rendszerbe, ideértve azt is, ha az elektronikus felület regisztrál vélelmezett értékesítőként,
  • kizárólag a Magyarországra irányuló távértékesítés miatt kötelezettek a belföldi nyilvántartásba vételre.

2. Ingatlan bérbeadásból származó jövedelem figyelembevétele a szociális hozzájárulási adó felső határának számításánál

A Szocho tv. az ingatlan bérbeadásából származó jövedelmet mentesíti az adókötelezettség alól. A Szocho tv. emelett a természetes személy adófizetési kötelezettségének egy felső határt is szab. Ez azt jelenti, hogy egyes jövedelemkategóriák esetén (például árfolyamnyereségből származó jövedelem) az éves adófizetési kötelezettség maximálva van. Az adófizetési felső határba – egyebek mellett – beletartoznak az összevont adóalapba tartozó adó (adóelőleg) alap számításánál figyelembe vett jövedelmek is. Ebből következően a magánszemély által ingatlan bérbeadásból származó jövedelmét (mint összevont adóalapba tartozó jövedelmet) figyelembe lehet venni az adófizetési felső határ számításakor, függetlenül attól, hogy az után nem kell szociális hozzájárulási adót fizetni.

3.Információk az Általános Nyomtatványkitöltő (ÁNYK) programról

Az ÁNYK program használatához nem javasolja a NAV Java 1.8.0_291-es verziójának letöltését, mert ezzel a verzióval a program nem működik megfelelően. Az ÁNYK módosítása elkezdődött.

4. A NAV Központi Irányítás Vám Főosztálya főosztályvezetője kiadta a 7008/2021. felhívását

A felhívás alapja, hogy az Európai Bizottság meghosszabbította a koronavírussal szembeni védekezéshez felhasználható oltóanyagok és azok hatóanyagainak kiviteli engedély-kötelezettségét. Az engedélykötelezettség 2021. március 13-tól 2021. június 30-ig hatályos, az új részletszabályokat az egyes termékek kivitelének exportengedély bemutatásához kötéséről szóló 2021/442 (EU) bizottsági végrehajtási rendelet (a továbbiakban: 2021/442/EU-rendelet) tartalmazza.

5. Országos bérügyviteli bajnokság

Közel 700 versenyzővel április 15-én elstartolt a IX. Országos Bérügyviteli Bajnokság. Még most sem késő jelentkezni, mert minden online fordulóban egy hónap áll rendelkezésre a feladatok megoldására, az első forduló leadási határideje 2021.május 15.

6.Feketelista

Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) teljesítendő bejelentkezési kötelezettségüket elmulasztó adózók

ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram