Vissza a Newsroom-ba
ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar

NETA kötelesek lehetnek a vírushelyzet miatt előrecsomagolt pékáruk | NAV-Figyelő 12. hét

26 március 2021

Frissültek az Szja adóalap-kedvezményekről és KOMA adatbázisról szóló információs füzetek, családi kedvezményt és áfát érintő adózási kérdésre válaszolt a NAV és a PM.

1.Családi kedvezmény érvényesítése egyedülállók családi pótlékának folyósítása esetén

A NAV honlapján megjelent adózási kérdésben egy olyan speciális helyzet kerül bemutatásra, amikor egy siket házaspár három közösen nevelt gyermekére tekintettel érvényesít családi adó és járulékkedvezményt.

A családok támogatásáról szóló (Cst.) tv. 12. § (3) bekezdés b) pontja alapján a családi pótlék összegének megállapítása szempontjából egyedülállónak kell tekinteni azt a szülőt, gyámot is, aki saját maga, illetve akinek a házastársa, élettársa vakok személyi járadékában vagy fogyatékossági támogatásban részesül.

Az Szja tv. 29/A. § (3) bekezdés a) pontja alapján a családi kedvezmény érvényesítésére jogosult az a magánszemély, aki a Cst. szerint gyermekre tekintettel családi pótlékra jogosult, továbbá a jogosulttal közös háztartásban élő, családi pótlékra nem jogosult házastársa.

Ez alapján a családi pótlékra jogosult feleség és a férje is jogosult a családi kedvezményre.

2. Fogászati implantátumok és más hasonló termékek beszerzése és értékesítése

1.) Termékértékesítés

Az Áfa tv. 85. § (1) bekezdés e) pontja alapján mentes az adó alól az a szolgáltatásnyújtás és az ahhoz szorosan kapcsolódó termékértékesítés, amelyet humán fogorvosi, fogtechnikusi tevékenységet végző – ilyen minőségében – teljesít.

Az áfa uniós szinten harmonizált adónem, ezért a jogértelmezés és jogalkalmazás során szükséges figyelemmel lenni az uniós szintű szabályozásra, valamint az Európai Bíróság ítélkezési gyakorlatára. Erre tekintettel az Áfa tv. 85. § (1) bekezdés e) pontját úgy kell értelmezni, hogy az adómentesség egyaránt kiterjed a fogtechnikusok által tevékenységük keretében nyújtott szolgáltatásokra, valamint a fogorvosok és fogtechnikusok által teljesített, protézisekkel kapcsolatos ügyletekre.

2.) Termékbeszerzés

Az Áfa tv. 91. § (1) bekezdés a) pontja értelmében mentes az adó alól a termék Közösségen belüli beszerzése, ha a termék 2. § a) pontja szerinti értékesítése szintén mentes az adó alól.

Az Áfa tv. 93. § (1) bekezdés a) pontja alapján mentes az adó alól a termék importja abban az esetben, ha a termék 2. § a) pontja szerinti értékesítése szintén mentes az adó alól.

A fentiek tükrében, az Áfa tv.-ben foglalt feltételeknek egyébként megfelelő, önmagában álló protézis mint termék beszerzése vonatkozásában mind a Közösségen belüli beszerzés, mind az import esetében az adómentesség fennállásának vizsgálata során azt szükséges tisztázni, hogy teljesül-e az, hogy a beszerzett termékek 2. § a) pontja szerinti értékesítése mentes az adó alól.

E vonatkozásban az 1. pontban kifejtettekre szükséges tekintettel lenni, különös figyelemmel arra, hogy a Közösségen belülről vagy import útján beszerzett termékek értékesítői vonatkozásában teljesülnek-e az áfaszabályozás által előírt személyi feltételek is.

3. Figyelem, NETA kötelesek lehetnek az előrecsomagolt pékáruk

A vírus helyzet kapcsán a boltokban, pékségekben kapható, korábban jellemzően csak a vásárló jelenlétében vagy a vásárló által becsomagolásra kerülő sütőipari termékeket egyre gyakrabban előre becsomagolva is árusítják.

Ezzel azok a NETA tv. szerint már előrecsomagolt termékeknek számítanak, és népegészségügyi termékadó kötelesek lehetnek.

A NAV ellenőrzési tapasztalata szerint a leggyakoribb ilyen termék az előrecsomagolt sós pogácsa, aminek a sótartalma 100 grammonként meghaladja a 2 grammot, így előrecsomagolt formában  már netát kell fizetni utána.

Adóköteles

  • az előrecsomagolt termékként forgalomba hozott,
  • 1905, 2005 20 20, 2008 VTSZ-szám alá tartozó,
  • gabona, burgonya vagy olajos magvak felhasználásával készült,
  • sütött, extrudált vagy pörkölt, ízesített és
  • azonnali fogyasztásra alkalmas termék (nem tartoznak ide sem a fagyasztott, sem pedig a melegítésre szoruló termékek),

ha 100 grammjában a sótartalom meghaladja az 1 grammnyi mennyiséget.

Az előrecsomagolt termék: a termék és az azt tartalmazó egyedi csomagolás kombinációja, ha

  • a terméket nem a fogyasztó vagy a végső felhasználó jelenlétében csomagolják,
  • a csomagolásban található termék mennyisége előre meghatározott,
  • a termék mennyisége a csomagolás felbontása vagy észrevehető módosítása nélkül nem változtatható meg.

4. Frissülő információs füzetek:

5. Pénzügyi és vagyoni korlátozó intézkedések

ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram