Vissza a Newsroom-ba
ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar

Igazolási kérelem mellett még benyújtható az iparűzési adó kedvezményre szolgáló 21NYHIPA nyomtatvány | NAV-Figyelő 8. hét

26 február 2021

A HIPA telephelyi minőség jelentősége. A laktózérzékenység, gluténérzékenység is személyi kedvezményre jogosító betegségek

  1. Gyakran ismételt kérdések a hipa kedvezmennyel kapcsolatban
  • A KKV minősítés meghatározásakor figyelembe kell-e venni a KKV-törvény 4. § (2) bekezdése szerinti partnervállalkozás, illetve a 4. § (3) bekezdése szerinti kapcsolt vállalkozás adatait?

A NAV válasza szerint tekintettel arra, hogy a Korm. rendelet a KKV-törvény vállalkozó és a kapcsolódó, illetve partnervállalkozások adatainak összeszámítását előíró rendelkezéseitől nem fogalmaz meg eltérést, azokat a Korm. rendelet szerinti adóelőnyök igénybevételére való jogosultság vizsgálatakor is alkalmazni kell, más szóval a 4 milliárd forintos értékhatár, valamint a foglalkoztatotti létszámra vonatkozó KKV-törvénybeli határ ilyen esetben nem az egyedi vállalkozás szintjén, hanem „csoportszinten” értelmezendő.

  • Ha február 25-ig nem adja be az adózó a 21NYHIPA nyomtatványt, igazolási kérelemmel be lehet-e adni utána?

A NAV válaszából kiderül, hogy a21NYHIPA nyilatkozatot 2021. december 31. napjáig érhetik el az adózók a NAV honlapján. Az igazolási kérelmet mindazon önkormányzat(ok) részére be kell nyújtania az adózónak, amely(ek)re vonatkozóan telephelyet jelentett be.

  1. Egy adott telephely vajon HIPA szerinti telephely is a NAV-nál?

A telephelyek Htv. minőségét a NAV az ügyfelek bejelentését alapul véve veszi nyilvántartásba. A Htv. szerinti minőséget 2020. januárja óta lehet bejelenteni a NAV-hoz, erre külön jelölés szolgál az adatlapon. Az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban (ONYA) a NAV megjeleníti az ügyfelek adatait, így az ügyfél vagy képviselője, az ügyfélre vonatkozóan új bejelentő- változásbejelentő kérelmet nyit meg, a telephely adatokhoz kapcsolódóan azonnal láthatja, hogy ahhoz be van-e jelentve a Htv. minőség.

  1. Megjelent az adószámmal nem rendelkező őstermelők nyilatkozata a HIPA-kedvezményhez

Elérhető a következő linken is közvetlenül. A beadási határidő ez esetben is 2021. február 25. volt, de igazolási kérelem kitöltése mellett a nyilatkozat papíron vagy e-Papír mellékleteként továbbra is benyújtható a NAV részére.

  1. A személyi kedvezmény 2021-ben

2021. január 1-jétől a személyi kedvezmény is az összevont adóalap terhére érvényesíthető adóalap kedvezménnyé vált, melynek mértéke jogosultsági hónaponként a minimálbér egyharmada szerinti összeg, száz forintra kerekítve.

Így a kedvezmény összege 2021-ben 55800 forint havonta, amely 8370 forint adómegtakarítást jelent havi szinten.

A személyi kedvezmény a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezményét követő, míg az első házasok kedvezményét, és a családi kedvezményt megelőző sorrendben érvényesíthető.

A személyi kedvezményt az veheti igénybe, aki a súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségekről szóló kormányrendeletben említett betegségben szenved, továbbá, aki rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesül.

Betegségek és igazolásuk

A súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségeket a 335/2009. (XII. 29.) Kormányrendelet határozza meg. A kormányrendelet mellékletében nem szereplő betegségek után nem érvényesíthető az adókedvezmény.

2019. január 1-jétől bővült a Kormányrendelet mellékletében szereplő betegségek köre, így az endometriózis, a mellrák, a méhnyakrák, a petefészekrák, valamint a prosztata és hererák betegségek esetén is érvényesíthető az adókedvezmény. Fontos tudni, hogy ezeknél a betegségeknél is érvényesíthető visszamenőleg, az 5 éves általános elévülési időn belül az adókedvezmény. Tehát, ha a betegséget az elmúlt években diagnosztizálták, akkor a korábbi évek adóbevallásai önellenőrzéssel módosíthatók.

Az adókedvezmény igénybevételére jogosító, Kormányrendeletben szereplő további betegségek közül néhány:

  • hallási fogyatékosság
  • látási fogyatékosság
  • mozgásszervi fogyatékosság
  • elzáródást okozó érbetegségek
  • súlyos szervi károsodással járó immunbetegségek
  • veleszületett enzimopátiák, idetartoznak többek között a laktózérzékenység miatt fellépő betegségek
  • emésztőrendszer betegségei, idetartoznak többek között a gluténérzékenység miatt fellépő endokrin- és anyagcsere-betegségek, ezen belül is az I. típusú, és a szövődményekkel járó II. típusú cukorbetegség.

A súlyos fogyatékosság minősítése orvosszakmai kérdés. Az igénybevétel feltételei itt.

  1. 2021. évi Információs füzetek

Számos információs füzet került frissítésre a héten, valamennyi elérhető közvetlenül a fenti linken vagy a NAV honlapon.

  1. Adótraffipax

Nőnapi ellenőrzések várhatóak országszerte.

ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram