Vissza a Newsroom-ba
ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar

2021. január 1-től az Egyesült Királyság már nem a vámunió része | NAV-Figyelő 47. hét

20 november 2020

Az Egyesült Királyság-beli cégekkel kereskedőknek érdemes felkészülniük. Emelkedik az egészségügyi szolgáltatási járulék összege, a NAV ellenőrzi az étel házhozszállítással foglalkozó gazdálkodókat.

1. Változik az egészségügyi szolgáltatási járulék mértéke

2021. január 1-jétől változik az egészségügyi szolgáltatási járulék mértéke. A havi fizetendő összeg 8000 forint, a napi összeg 270 forint lesz.

A módosult összegű járulékot először január hónapra, 2021. február 12-éig kell megfizetniük az érintetteknek.

2. BREXIT információk

2021. január 1-jétől az Egyesült Királyság (UK) kilépése az EU-ból a termékforgalmat illetően is véglegessé válik. Ennek megfelelően ezen időponttól kezdődően harmadik országnak minősül minden tekintetben. Ettől kezdve a UK-ból behozott termék termékimport lesz a vám- és az általános forgalmi adó alkalmazása szempontjából egyaránt.

Mindenekelőtt arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy amennyiben egy adott vállalkozásnak jelenleg nincs harmadik országgal kereskedelmi kapcsolata (export, vagy import), ugyanakkor Egyesült Királyság-beli céggel kereskedik, akkor még az év vége előtt kérjen a NAV-tól VPID/EORI azonosító számot.

3. Európai Unió által elrendelt pénzügyi és vagyoni korlátozó intézkedések

4. Adótraffipax

A NAV ellenőrei novemberben a használtcikk kereskedőket, zöldség- és gyümölcskereskedőket, valamint az ételrendeléssel és házhozszállítással foglalkozó vállalkozásokat ellenőrzik. De ellenőrök megjelenésére számíthatnak az adózók az építkezéseken is.

ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram