Vissza a Newsroom-ba
ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar

Milyen esetekben lehet segítségünkre az ONYA? | NAV-figyelő 11. hét

13 március 2020

Új adózási kérdések. Továbbra is kötelező a székhelyszolgáltatás igénybevételének bejelentése. Milyen esetekben lehet segítségünkre az ONYA? Frissített információs füzetek. Áprilisi üzemanyagárak.

  1. Adózási kérdések

Az elmúlt hét folyamán három adózási kérdés is megjelent. Lássuk, melyek ezek:

2020/1. Adózási kérdés: Belföldi ingatlanvagyonnal rendelkező társaság fogalmának értelmezése az illetéktörvényben

Összetettségére való tekintettel érdemes végig böngészni a teljes választ, mely kitér a mérlegben kimutatott beruházások és ingatlanok értékére, valamint a tárgyi eszköz (ingatlan) értékhelyesbítésének megítélésére is.

2020/2. Adózási kérdés: Négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezményének érvényesítése a munkaviszony megszüntetése esetén

Az Szja tv. 29/D. § (2) tartalmazza azon jövedelmeket, amelyekkel összefüggésben a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezményére jogosult magánszemély érvényesítheti ezt a kedvezményt. A négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezményét érvényesítő magánszemély az összevont adóalapját [29. §] – minden más kedvezményt megelőzően – a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezményével csökkentheti.

Nem érvényesíthető azonban a kedvezmény a munkaviszony megszüntetésére tekintettel kapott végkielégítés törvényben előírt mértéket meghaladó összegére. Az Mt. vonatkozó része alapján végkielégítés illeti meg a munkavállalót a következő esetekben:

  1. a) a munkáltató felmondása,
  2. b) a munkáltató jogutód nélküli megszűnése, vagy
  3. c) a 63. § (1) bekezdés d) pontja esetében (ha a munkaviszony amiatt szűnik meg, mert a gazdasági egységet átvevő munkáltató a jogügylet vagy jogszabály rendelkezése alapján nem az Mt. hatálya alá tartozik).

A fentiekből következik, hogy amennyiben a munkaviszony közös megegyezéssel szűnik meg, akkor a munkavállalónak nem jár a végkielégítés. Tehát a jogviszony ilyen jellegű megszűnése esetén kifizetett összegre nem vonatkozik a korlátozás, vagyis az ily módon teljesített kifizetés egészére érvényesíthető a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye.

2020/3. Adózási kérdés: A közhasznú alapítvány/alapítvány által nyújtott juttatás adójogi megítélése

Egy belföldi alapítvány a közhasznú státuszt legalább kétéves működést követően szerezheti meg. Kérdésként merült fel, hogy az Szja tv. 1. számú melléklet 3.3. pontja szerinti adómentességnek feltétele-e, hogy az alapítvány rendelkezzen közhasznú státusszal?

Ha nem feltétele, akkor a belföldi alapítvány a közhasznú státusz megszerzéséig terjedő időszakban is részesíthet adómentes juttatásban magánszemélyeket, ha arra a létesítő okiratában rögzített közhasznú céljával összhangban, és a közhasznú cél szerint címzett magánszemély részére kerül sor?

A jogszabályi felsorolásban szereplő szervezeteket külön-külön kell értelmezni, vagyis az alapítványnak nem kell közhasznúnak lennie, bármilyen céllal létrehozott alapítvány élhet a kedvezményes rendelkezéssel. Fontos azonban, hogy az adómentesség csak akkor alkalmazható, ha az alapítvány, közalapítvány, közhasznú egyesület a juttatást a közhasznú céljával összhangban, a közhasznú cél szerint címzett magánszemélynek nyújtja. Az alapítványnak tehát nem kell feltétlenül közhasznúnak lennie, de a juttatás céljának és a juttatásban részesülő magánszemélynek az alapítvány alapító okiratában rögzített közhasznú célhoz kell kapcsolódnia. Mindezek alapján a közhasznú minősítéssel nem rendelkező alapítvány is jogosult arra, hogy az alapító okiratában megfogalmazott közhasznú céljával összhangban adómentesen nyújtson juttatást a közhasznú cél szerint címzett magánszemély részére.

  1. Továbbra is be kell jelenteni, ha székhelyszolgáltatást veszünk igénybe

Az adózás rendjéről szóló törvény előírásainak megfelelően a székhelyszolgáltatás igénybevételének tényét a NAV felé be kell jelenteni, amennyiben

  • a székhelyszolgáltatási jogviszony 2017. január 1-jét követően jött létre (függetlenül attól, hogy újonnan alakult vagy már működő ügyfél vesz igénybe székhelyszolgáltatást), vagy
  • a korábban létrejött székhelyszolgáltatási jogviszony 2017. január 1-jét követően módosult.

A bejelentést, valamint a változásbejelentést a ’T101E vagy ’T201T adatlapon tehetjük meg.

A teljes tájékoztatót itt találjuk.

  1. Az ONYA-val könnyebb

…az adóhatósági bejelentések teljesítése.

Az alábbi esetekben lehet segítségünkre az ONYA:

  • adóazonosító jellel, adóigazolvánnyal, vámazonosító számmal, levelezési címmel, egészségügyi szolgáltatási járulékkal kapcsolatos bejelentést tennénk,
  • vagy egyéni vállalkozóként, cégbejegyzésre kötelezett szervezetként, törzskönyvi jogi személyként adatainkat vagy azok változását jelentenénk be.
  1. évi információs füzetek

Itt találjuk a frissített információs füzeteket.

  1. Áprilisi üzemanyagárak

A NAV honlapján elérhetőek az áprilisban alkalmazandó üzemanyagárak.

  1. Minden, amit tudnunk kell az adószámláról

NAV honlapján minden fontos és hasznos tudnivalót megtalálunk.

  1. Múlt heti feketelistások

A NAV közzétette az alkalmazottakat bejelentés nélkül foglalkoztatók, valamint a nem rendezett munkaügyi kapcsolatokkal rendelkező adózók listáját.

Bejelentési kötelezettségüket elmulasztó adózók

  1. Gyakran ismételt kérdések az eAEO-STP (eAEO Specific Trader Portal) használatáról

A NAV csokorba szedte a leggyakoribb kérdéseket az eAEO Specific Trader Portal használatát illetően.

  1. Adóraffipax előrejelzések
  2. Új pályázati felhívás!
ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram