Vissza a Newsroom-ba
ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar

Típushibák az online számlaadat-szolgáltatásban | NAV-figyelő 4. hét

24 január 2020

Egyszerűsödik a telephely bejelentés. Egy percben a családi kedvezmény közös érvényesítéséről.  2020. év végéig az Egyesült Királyság a vámunió része marad.

1.Öt típushiba az online számlaadat-szolgáltatásban

1.Tesztrendszer használata

2.Hibás aláírókulcs

3.Programozási hiányosságok

4.A NAV-szerver visszajelzéseinek figyelmen kívül hagyása

5.A kiállított számla adataitól eltérő adatok rögzítése

Részletesen itt olvashat az online számlaadat-szolgáltatás leggyakoribb hibáiról.

A vizsgálatok tapasztalatai alapján a NAV javasolja egy saját belső kontroll folyamat kiépítését az online számlaadat-szolgáltatással kapcsolatosan.

  1. Megjelenő friss Információs füzetek

A 2020. rendelkező évre előzetesen regisztrált technikai számmal rendelkező szervezetek listája a NAV honlapján az Szja 1+1 % menüponton belül érhető el.

  1. Mikor beszélhetünk a családi kedvezmény közös érvényesítéséről?

A 2020. évi családi kedvezmény érvényesítéséről szóló Adóelőleg-nyilatkozat 2. pontjában szükséges jelölni az arra szolgáló négyzetben X-szel, hogy a családi kedvezményt egyedül, vagy jogosultnak minősülő házastársával, élettársával közösen kívánja-e a magánszemély érvényesíteni.

A gyermekeiket közösen nevelő házaspár mindkét tagja már év közben, adóelőleg-nyilatkozattal igénybe veheti a családi kedvezményt, ha a gyermekek után családi pótlékra jogosultak.

Ha a házastársak úgy döntenek, hogy a kedvezmény teljes összegét csak egyikük érvényesíti az összevonás alá eső jövedelmére, akkor ez is a családi kedvezmény közös érvényesítését jelenti, hiszen mindketten érvényesíthetnék a kedvezményt, de úgy döntöttek, hogy azt csak egyikük veszi igénybe.

Ebben az esetben a családi kedvezmény évközi érvényesítésére vonatkozó adóelőleg-nyilatkozaton a kedvezményt érvényesítő házastársnak a közös érvényesítést kell bejelölnie.

Ha a gyermek után családi pótlékra, így családi kedvezményre is csak egy magánszemély jogosult (például a gyermekét egyedül nevelő szülő), akkor ő a kedvezményt egyedül érvényesíti, az adóelőleg-nyilatkozaton ezt a lehetőséget kell megjelölnie.

  1. BREXIT információk

2020. január 22-én a brit parlament elfogadta a kilépési megállapodást, így az Egyesült Királyság 2020. február 1-jén kilép az Európai Unióból, ha ezt az Európai Parlament is szentesíti. A kilépést – az elfogadott megállapodás szerint – egy 2020. december 31-ig tartó átmeneti időszak követi.

Az átmeneti időszakban az Egyesült Királyságban továbbra is az uniós jogot kell alkalmazni, az uniós jogban a tagállamok körébe az Egyesült Királyság továbbra is beleértendő. 2020. december 31-ig tehát az Egyesült Királyság a vámunió része marad, azaz az Európai Unió és az Egyesült Királyság közötti áruforgalomban továbbra sem kell vámalakiságokat alkalmazni.

A kilépesi megállapodás eredeti szövege innen elérhető.

  1. Közlemény a februári üzemanyagárakról

Az Szja tv. 82. § (2) bekezdése arra kötelezi a NAV-ot, hogy havonta tegye közzé a tárgyhónapban a fogyasztási norma szerinti üzemanyagköltség-elszámolással kapcsolatosan alkalmazható üzemanyagárat. A fogyasztási normák és a NAV által közzétett üzemanyagárak használata nem kötelező, de a munkavállalók saját gépjármű üzleti célú használatához kapcsolódó elszámolás egyik választható módja.

  1. Feketelista

Alkalmazottukat bejelentés nélkül foglalkoztatók

  1. Pénzügyi es vagyoni korlátozó intézkedések
  2. Egyszerűsödik a telephely bejelentés

2020. január 1-jétől az adózóknak nem kell külön bejelentkezniük a székhely, telephely szerinti önkormányzatokhoz. Ha egy adózó előre bejelenti a Helyi adó tv. szerinti telephelyeit a NAV-hoz, akkor a bejelentett telephelyek szerinti önkormányzat is megkapja az adatokat a NAV-tól.

     9. Egy kis jövedék

Megjelentek a 2020. március 1-től érvényes jövedéki termék fajtakódok

  1. Adótraffipax
ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram