Vissza a Newsroom-ba
ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar

Május 31. a beszámoló közzétételének és a TAO benyújtásának határideje | NAV-figyelő, 21. hét

24 május 2019

Már csak öt nap maradt hátra, május 31. a beszámoló közzétételének és a társasági adó bevallás benyújtásának határideje.

A cikk letöltése PDF-ben

  1. Fontos határidő közeleg

A vállalkozásoknak május 31-éig kell benyújtaniuk a társasági adó bevallást és gondoskodniuk a beszámoló letétbe helyezéséről és közzétételéről.

Az elmúlt adóévre vonatkozó társasági adó bevallást az érintett adózóknak a 1829 számú nyomtatványon kell benyújtaniuk a NAV-hoz. Az egyszerűsített vállalkozói adózást (eva), a kisadózó vállalkozások tételes adóját (kata) vagy a kisvállalati adózást (kiva) 2019 első napjától választóknak a 1871-es bevalláson kell számot adniuk a választást megelőző, 2018. évi társasági adójukról.

Azok a nonprofit szervezetek, valamint az egyházi jogi személyek, amelyeknek tavaly nem volt vállalkozásból származó bevételük, vagy ahhoz kapcsolódó, elszámolható költségük, ráfordításuk – azaz nem volt társasági adóalapjuk –, a társaságiadó-bevallást kiválthatják a TAONY nyilatkozattal május 31-éig.

A NAV honlapján közzétett sajtóhír itt olvasható teljes terjedelemben.

  1. Befejeződött a vámhatósági engedélyek kötelező újraértékelése

2019. május 1-jétől már nem lehet olyan engedély hatályban, amit még a Közösségi Vámkódex rendelkezései szerint határozatlan időre adtak ki, legkésőbb 2019. április 30-ig minden releváns engedély és AEO státusz sorsáról dönteni kellett. A NAV a gazdálkodók közreműködésével 2019. április 29-ére sikeresen teljesítette a feladatot.

Ha az engedély birtokosa teljesíteni tudta az engedélyéhez vagy AEO státuszához rendelt új kritériumokat, a NAV új engedély kiadásáról, illetve az AEO státusz esetében annak érvényben tartásáról döntött. Amennyiben nem teljesültek az új követelmények, a régi engedélyeket visszavonták.  Az újraértékelés részleteiről itt olvashat.

  1. Feketelisták

Be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztatók nyilvánosságra hozatala

Az állami adóhatósághoz teljesítendő bejelentkezési kötelezettségüket elmulasztó adózók

  1. Adótraffipax

A NAV Dél-budapesti Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2019. május 27. és 31. között a piacokon, vásárcsarnokokban, kitelepüléseken az eperkereskedőket ellenőrzik.

A Bács-Kiskun Megyei ellenőrök a 22. héten Kalocsán végeznek próbavásárlást.

A NAV baranyai munkatársai május 27. és június 2. között Harkányban, Kővágószőlősön, Komlón, Mohácson, Szigetváron, valamint Pécsett járják az üzleteket.

Ellenőrzésre számíthatnak a gazdálkodók továbbá Heves és Komárom-Esztergom megyében is.

ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar
downloadcrosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram