Vissza a Newsroom-ba
Mailchimp - subscribe form sidebar

Online is kérhető igazolás az adóazonosítóról, adótraffipax | NAV-Figyelő 22. hét

3 június 2024

1. Online is kérhető az új igazolás

2024. május 9-től a Nemzeti Adó- és Vámhivatal új digitális szolgáltatásaként, a NAV Ügyfélportálról (ÜPO) már elektronikusan is lekérhető az igazolás az adóazonosító jelről.

Az adóazonosító jelről általában azért szükséges igazolást kérni, mert az adókártya megrongálódik vagy elvész, illetve névváltozás miatt új kártyára van szükség.

Az igazolás, mint közokirat egyes ügyekben hatósági bizonyítványként, hatósági igazolványként helyettesíti az új adókártyát, amíg az meg nem érkezik. Az adóazonosító jelet ideiglenes pótló dokumentumot mindenki csak saját profiljából, önmagának töltheti le, képviselő ebben nem működhet közre, és senki nem kérhet ilyet képviseltjei nevében sem.

Az elektronikus változat mellett továbbra is megmarad a papíralapú, szárazbélyegzős igazolás az adóazonosító jelről.

A folyamatról részletesebb útmutató található a hatóság honlapján.

2. Értesítést küld a NAV-Mobil a jogviszonyváltozásokról

A foglalkoztatási adatok bármikor, néhány koppintással ellenőrizhetők a NAV-Mobilban, mint ahogyan arról az adóhatóság már számos alkalommal beszámolt, azonban 2024 májusától már push üzenetet is küld az alkalmazás a biztosítotti jogviszony változásairól – áll a hatóság tájékoztatásában.

Az applikáció üzenetet küld a biztosítotti jogviszonyt érintő új bejelentésről, változásról, törlésről, szünetelésről és zárásról. Nem jön azonban értesítés például a saját bejelentésekről, (önfoglalkoztatás, külföldi foglalkoztató helyett teljesített bejelentés), a foglalkoztató visszamenőleges jogviszonybejelentéseiről, illetve a hibás vagy még feldolgozatlan bejelentésekről.

A NAV arra is felhívja a figyelmet, hogy a funkció bármikor ki- és bekapcsolható.

A foglalkoztatási adatok lekérdezését lépésről lépésre tájékoztató segíti, mely elérhető a hatóság honlapján.

3. Adótraffipax

Somogy Vármegyében a hatóság ellenőrei a 23. héten a szezonálisan nyitvatartó vendéglátóhelyeken és   üzletekben ellenőriznek, a vizsgálatok a vármegye teljes területét érintik.

Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyében a revizorok júniusban a vendéglátóhelyeket, cukrászdákat, fagylaltozókat, valamint a különböző turisztikai rendezvényeken, strandokon értékesítőket ellenőrzik. Továbbra is lehet számítani a hivatal munkatársaira a megye építkezésein.

Veszprém Vármegyében 2024. június 3. és 7. között a veszprémi és balatonalmádi járásban található vendéglátóhelyeken lehet ellenőrzésre számítani.

Tolna vármegyében a NAV munkatársai 2024. június 3. és 7. között az építkezéseket és az építőanyag-kereskedőket ellenőrzik.

Az ellenőrzések várható helyszínei:

  • június 3. (hétfő)- Tolna,
  • június 4. (kedd)- Fadd, Gerjen,
  • június 5. (szerda)- Simontornya,
  • június 6. (csütörtök)- Szekszárd,
  • június 7. (péntek)- Decs.

Győr-Moson-Sopron Vármegyében a revizorok 2024. június 10. és 12. között Lipóton végeznek ellenőrzéseket.

Hajdú-Bihar Vármegyében 2024. június 3-án a vármegyei építkezéseken lehet ellenőrzésre számítani.

Baranya vármegyében a NAV munkatársai június 3. és 9. között hétfőn Pécsett, a dohányboltokat, csütörtökön Mohácson, a pékségeket és pizzériákat, pénteken pedig szintén Pécsett, az építőanyag-kereskedőket, valamint a hét minden napján a vármegyében árusító szezonáliszöldség- és gyümölcskereskedőket ellenőrzik.

A revizorok megjelenésére számíthatnak Szigetváron, a „SzigetvárRock” rendezvény árusai is.

A vármegye építkezésein a hét bármely napján megjelenhetnek az ellenőrök, ahol a dolgozók bejelentését, és a foglalkoztatás egyéb szabályainak a betartását vizsgálják.

Nógrád Vármegyében 2024. június 3. és 7. között az alábbiak szerint lehet helyszíni ellenőrzésekre számítani:

  • június 3. (hétfő)- Pásztói járás,
  • június 4. (kedd)- Balassagyarmati járás,
  • június 5. (szerda)- Bátonyterenyei járás,
  • június 6. (csütörtök)- Rétsági járás,
  • június 7. (péntek)- Salgótarjáni járás.

Kelet-Budapesten a hivatal munkatársai 2024. június 10. és 14. között a VI-VII. kerület turisztikailag frekventált területeit ellenőrzik.

Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-left linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram